DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Korlátozza autóinak csúcssebességét a Volvo

Az autóiparban eddig szokatlan irányvonalat jelentett be a Volvo: 2020-tól már csak olyan személygépjárműveket gyártanak, amelyek maximális sebessége nem lépi túl a 180 km/órát – a cél a tökéletes biztonság.

Volvo



„A tied mennyivel megy?” – kérdezi meg minden fiatal autótulajdonos legalább egyszer az ismerősét, mert a személyautók végsebessége valahol mindig is egy kicsit presztízskérdés, státusszimbólum volt, dacára annak, hogy az ember valószínűleg soha nem fog felgyorsulni vele annyira, hogy megakadjon a mutató. Elvégre a világ országainak zömében szigorú sebességkorlátozások vannak érvényben, és a legtöbb ember egyébként is tudatosabb annál, minthogy olyan tempóban száguldjon, amely mellett már nem érzi magát biztonságban és kontroll alatt.

A Volvo a Genfi Autószalon hetén bejelentette legújabb tervét, miszerint 2020-ban már csak olyan modellek fognak legördülni a gyártósorairól, amelyek csúcssebessége 180 km/órában maximalizálva lesz, a hírre pedig kis túlzással az egész világ meglepetten kapta fel a fejét, noha a sofőrök nagy többsége számára ez semmilyen érezhető változással nem jár, hiszen az életükben soha nem érzik szükségét annak, hogy ennél nagyobb sebességre gyorsítsanak.

A svéd autógyár a biztonságosság további fokozásának jegyében hozta meg ezt a döntést, noha a Volvo már jelenleg is az egyik leginkább felhasználóbarát márkának számít a világpiacon. A cég azonban tovább akarja egyértelműsíteni helyét ezen a poszton, és a cél, hogy a legbiztonságosabb márkává váljon. A Volvo Cars ügyvezető igazgatója, Håkan Samuelsson a bejelentés jegyében azt nyilatkozta, szemük előtt az lebeg, hogy a 2020-as évben már senki ne haljon meg és ne szenvedjen súlyos sérülést sem egy Volvóban ülve.

A korlátozás azonban a Volvo elektromos autókat gyártó almárkájára, a Polestarra nem fog vonatkozni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: