DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Az új Alfa Romeo Tonale tanulmány

Az Alfa Romeo berobbant az elektromos autók világába új középkategóriás Tonale SUV tanulmánymodelljével a 2019-es Genfi Autószalonon. A Tonale az Alfa Romeo első plug-in hibrid autója és egyben első középkategóriás szabadidőmodellje. A Tonale alapjaiban megváltoztatja napjaink legdinamikusabban fejlődő szegmensének szabályait: az Alfa Romeo hitvallását követve érzelemgazdag olasz stílus és a páratlan vezetési élmény jellemzi.

A gyönyörű szabadidőmodell formáját az Alfa Romeo öröksége inspirálta

A Tonale formaterve megtestesíti a gyártó elképzelését a jövő autóival kapcsolatban. A kompakt szabadidőmodell már első pillantásra egyértelműen olasz és összetéveszthetetlenül Alfa Romeo, összekapcsolja az értékes tradíciókat az új korszak jellemzőivel. A formatervező csapat hűséges maradt az olasz művészethez és a kortalan, ún. „artigianale“ kézműves stílushoz. A Tonale alapformáit a humán idomok természetes szépsége ihlette, az összképet pedig a letisztult vonalak és felületek fényjátéka koronázza meg. Számos dizájnelem reflektál az Alfa Romeo gazdag történelmére, amelyeket a formatervezők harmonikusan beleillesztettek az Alfa Romeo aktuális formanyelvébe. Ide tartoznak például a klasszikus ‘többlyukú’ keréktárcsák, amelyek egészen az 1960-as évekig nyúlnak vissza, eszünkbe juttatva a márka tradíciókat. A formaterv ebben a tekintetben is korunk követelményeivel párosul: az óriási, 21 colos kerekek, amelyeken speciálisan az autóhoz tervezett Pirelli gumiabroncsok feszülnek, rendkívül könnyűek. A Tonale hangsúlyos oldalsó felületei szintén a múltat, az egykori Duetto és Disco Volante Spider modelleket idézik, miközben az autó jellegzetes „Linea GT“ vonala a legendás GT Junior típusnak állít emléket. A frontrész jellegzetes, ún. „Trilobo“ tagolása és „Scudetto“ hűtőrácsa biztos pont a formatervezők számára – egyik megoldás sem hiányozhat egy Alfa Romeóról. Az ikonikus „Scudetto“ mellett hasonlóan fontos szerepet töltenek be az egyedi, oldalanként 3-3 különálló fényforrást tartalmazó lámpatestek, eszünkbe juttatva az SZ és a Brera modelleket. A Tonale farrészét az elegancia határozza meg. A különleges megoldások sorát gyarapítja az izgalmas hátsó szárny, összekapcsolva az áttetsző tetőt a hátsó szélvédővel. A hátsó lámpáknak is rendkívül fontos szerepük van minden Alfa Romeo esetében; a finoman kidolgozott fényforrások a kézműves művészet jegyében születtek.

190305_Alfa-Romeo_Tonale-Concept_01



A Tonale utasterének kialakítását az Alfa Romeo versenytörténelme ihlette, ennek megfelelően a középpontban a vezető áll, a letisztult formák pedig dinamikus hangulatot idéznek. A vezetőközpontú elrendezés azonban nem egoista: a belteret úgy alakították ki a tervezők, hogy a szabadidőmodell négy utas számára kiváló utazási komfortot biztosítson. A lágyan ívelt, de mindeközben izgalmas hatást keltő alapvonalakat kézzel rajzolták meg a tervezők, a hangulatát a kiváló anyaghasználat teszi teljessé. Mindenhol finom matériákkal találkozunk: az alumínium hűvösségét a puha bőr és Alcantara borítások melegsége oldja fel, egyszerre sportos és kellemes aurát teremtve. Az egyedi megoldások sorát fokozzák az áttetsző, háttérvilágítással ellátott panelek a középkonzolon, tökéletes helyet biztosítva a kötelező DNA üzemmódkapcsoló számára. Az utastér összhatását tekintve – a külső formatervhez hasonlóan – exkluzív és különleges: a Tonale egyszerre hívogató, dinamikus és otthonos. Egy szóval: kívánatos.

A tanulmányautó technológiáját tekintve is korunk legmagasabb színvonalát képviseli, az utasok számára komfortos és a külvilággal teljesen összekapcsolt felhasználói, illetve utazási élményt garantálva. Mindeközben persze az Alfa Romeóra jellemző módon a központban a sportossága áll. A megfelelő információmennyiséget/-minőséget egy 12,3“ képátlójú digitális műszercsoport és egy 10,25“ képátlójú központi érintőképernyő biztosítja – utóbbi a központi rendszer lelkét képezi. Az új multimédiás rendszer, ami az ún. ’multitasking’ funkciót is támogatja, kiváló felhasználói élményt biztosít: néhány ujjmozdulattal elérhetünk bármilyen tartalmat, illetve módosíthatjuk a kívánt beállításokat. A Tonale mindezeken felül lehetővé teszi a közvetlen összekapcsolódást az Alfa Romeo közösségi csatornáival az új, „Alfista“ és „Paddock“ elnevezésű funkciók által.

- Az „Alfista“ egy magával ragadó Alfa Romeo Lifestyle élmény, állandó kapcsolatot biztosítva bizonyos Alfa Romeo klubokkal és közösségi eseményekkel, például találkozókkal, közös autózásokkal, tesztvezetésekkel. A beépített alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Tonale utasai első kézből értesülhessenek az Alfa Romeo világának legfrissebb híreiről és aktuális történéseiről. Az autóból lehetőség nyílik regisztrálni is a különféle eseményekre, sőt, akár Alfa Romeo versenyekhez is lehet jegyeket rendelni vagy különféle szponzorált eseményekhez VIP-belépési jogot szerezni.

- A „Paddock“ az Alfa Romeo beépített exkluzív garázsa és piaca, amin keresztül egyebek mellett lehetőség van áttekinteni, illetve megrendelni a legfrissebb kiegészítőket, tartozékokat. A Paddock alkalmazáson keresztül elérhetők a legújabb Alfa Romeo ruházati és ajándéktermékei is, amelyeket közvetlenül meg lehet rendelni az érintőképernyőn keresztül.

A Tonale az Alfa Romeo elképzelése az ún. CUV szegmens jövőjét illetően. A tanulmányautóban összefonódik a szépség, az érzékiség, az önkifejezés és a rendkívül színvonalas technológiai háttér. Az Alfa Romeo nyelvén így néz ki egy operaházi műalkotás.

190305_Alfa-Romeo_Tonale_27

Autentikusan Alfa Romeo

A Tonale tanulmányautóval az Alfa Romeo belépett a közepes méretű szabadidőmodellek szegmensébe. A modell stílusa minden tekintetben hű maradt a márkához és ennek megfelelően a magas szintű technológiai háttér páratlan külső-belső formákkal és hangulattal párosul. A gyártó célja a kategória legdinamikusabb autójának megalkotása összetéveszthetetlen Alfa Romeo stílusban – és ezúttal a legmodernebb elektromos hajtástechnológia használatával. A Tonale nem olvad bele az új trendekbe: a koncepciómodell az Alfa Romeo legendás génjeit viszi tovább, egyesítve a szépséget, az energiát, a harmóniát, a hatékonyságot és a vezetési élményt. Az elektrifikáció révén a márka híres „Érzelmek mechanikája“ jelmondata új értelmet nyer. Nincs szüksége túlzó önkifejezési eszközökre ahhoz, hogy azonnal felismerhetővé váljon az autó: elegendő számára az Alfa logó és a hibrid optikára utaló „Biscione“ – egy kicsi, mégis jelentőségteljes részlet, ami jellegzetessé teszi a Tonalét. A hátul elhelyezett villanymotor egy új korszakot nyit a menetdinamika, az utazási komfort és a sportosság tekintetében, továbbá az autó viselkedését alapvetően meghatározza az Alfa D.N.A. vezetési üzemmódkapcsolója, amely a Giulietta, Mito, 4C, Giulia és Stelvio modellek meghatározó eleme. A D.N.A. üzemmódválasztó a Tonalében új funkcióval bővül, ami az energiamenedzsmentet érinti.

„Dynamic“ módban mindkét erőforrás – tehát a belső égésű egység és villanymotor – erejét kihasználja a rendszer a maximális menetdinamika érdekében. A multimédiás rendszer érintőképernyőjének E-mozione gombjával egyedi beállítással lehet felruházni a gázreakciót, a fékrendszert és a kormányzás közvetlenségét. A „Natural“ üzemmód a legjobb kompromisszumot biztosítja a teljesítmény és a hatékonyság között, intelligens módon vezérelve a belső égésű erőforrás és a villanymotor együttes munkáját. Az eddig megismert „Advance Efficiency“ mód ezúttal „Advance E“ névre hallgat, a legtisztább működés érdekében a tisztán elektromos üzemmódot takarva. A konnektorról is tölthető Tonale plug-in hibrid kompakt szabadidőmodell összességében minden tekintetben új szintre emeli a felhasználói élményt – az Alfa Romeo bebizonyította, hogy a legfrissebb technológiákat segítségül hívva milyen magas szintű teljesítmény, menetdinamika és hatékonyság érhető el.

190305_Alfa-Romeo_Tonale-Concept_02

Alfa Romeo Tonale

A Tonale az Alfa Romeo elképzelése a közepes méretű szabadidőmodellek egyre sikeresebb szegmensét illetően. Az újdonság a márka hírnevéhez méltó módon a sportosság, a vezetési élmény és a szépség szinonimája. A konnektorról is tölthető plug-in hibrid modell minden körülmények között tökéletesen helytáll, legyen szó városi használatról, családi kirándulásokról vagy élményautózásról. A villanymotor alkalmazása eddig nem látott dimenziókat nyitott a hatékonyság és a teljesítményleadás tekintetében, egyben új mérföldkövet állítva az Alfa Romeo 109 éves történelmében. Az elektromos meghajtás meghatározó lesz a márka jövőjében, tehát egy új korszak kezdetét jelenti. A koncepcióautó nevét a Tonale-hágóról kapta, amely a Stelvio-hágó közelében található az Alpokban. A két hágó között közvetlen kapcsolat van. A csodálatos Tonale-hágó, ami egy nagy természeti amfiteátrum, csodálatos környezetéről, lenyűgöző csúcsairól, szépséges vízeséseiről és örökhaváról híres. Egy igazi természeti kincs, ami egész évben lélegzetelállító látványt nyújt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: