DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Téli bevetésen a BMW iNEXT

A BMW Group leendő technológiai zászlóshajója Svédország északi csücskében, a legszélsőségesebb körülmények közepette teljesíti hajtásláncának, futómű-technológiáinak és felfüggesztéseinek első, minden részletre kiterjedő tesztsorozatát.

A vezetés élményének új dimenziója nagy sebességgel közeledik, ahogy a BMW iNEXT a sorozatgyártás felé vezető utazás újabb és újabb mérföldkövéhez érkezik. A BMW Group leendő technológiai zászlóshajója a bajor prémiumgyártó svédországi, az Északi sarkkörtől mindössze 56 kilométerre délen elterülő tesztközpontjában kezdte meg átfogó tesztsorozatát, amelynek célja, hogy extrém időjárási körülmények és páratlan útviszonyok közepette optimalizálja, felülvizsgálja és finomhangolja a modell hajtásláncát, futómű-technológiáit, illetve kerékfelfüggesztési megoldásait. Károsanyag-kibocsátástól mentes, tisztán elektromos meghajtásával a BMW iNEXT kiváltképp hatékony stílusban elégíti ki a müncheni központú vállalatcsoport ügyfeleinek egyedi mobilitási igényeit, az automatizált járművezetés és az intelligens járműkapcsolatok terén kifejlesztett legkorszerűbb innovációk egyesítésével váltva valóra a vezetés élményének merőben új formáját.

P90336098_highRes_bmw-inext-undergoes-_resize



A BMW iNEXT sorozatgyártása 2021-ben veszi kezdetét a BMW dingolfingi gyárában. A modell első ízben egyesíti a BMW Group „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájában lefektetett mérföldkövek, így az automatizált járművezetés, a tökéletes járműkapcsolati megoldások, a tisztán elektromos meghajtás és a mesterséges intelligenciára támaszkodó szolgáltatások esszenciáját, a bajor prémiumgyártó új technológiai zászlóshajójaként foglalva el helyét a jövőbe mutató autóipari újítások iránymutatójaként. A modell innovatív technológiai arzenálja az ügyfelek hétköznapi szükségleteit és igényeit helyezi a középpontba. A BMW iNEXT egy modern SAV (Sports Activity Vehicle) modell képében testesíti meg a márka által fémjelzett vezetési élmény úttörő értelmezését, a tisztán elektromos meghajtás, az intelligens összkerékhajtás és a típus-specifikus futómű-technológia hármas egysége mentén. A gyártó ezen alkatrészeket most először teszteli egyszerre, valós téli körülmények között, az Északi sarkkör küszöbén. Az intenzív tesztsorozat, amely mindenben megegyezik a belsőégésű erőforrással szerelt modellek tömegtermelés előtti megpróbáltatásával, kiválóan igazolja a BMW Group által kifejlesztett elektromos hajtáslánc kikezdhetetlen megbízhatóságát, amely a BMW iNEXT modellt a vezetési élmény új korszakának négykerekű szimbólumává emeli.

P90336107_highRes_bmw-inext-undergoes-_resize

A mérnökök az alacsony hőmérséklet és a minimális tapadás mindennapi körülményei között, hóval borított útszakaszokon és befagyott tavakon végzik a BMW iNEXT átfogó tesztjeit. A dermesztő hideg az elektromos motort, a nagyfeszültségű akkumulátort és a modell hűtőkörét is próbára teszi, miközben a szakemberek a BMW eDrive hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikájának is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak: kilométerről kilométerre elemzik, hogy a fagypont alatti hőmérséklet miként befolyásolja az energiatároló rendszer visszatöltését, az erőforrás és az elektromos berendezések folyamatos táplálását, valamint a fűtő- és légkondicionáló rendszerek működési hajlandóságát. A hajtáslánc erőátviteli alkatrészeit és a kerékfelfüggesztési megoldásokat is messze a hétköznapi körülményeken túl tesztelik a mérnökök, akik így a lezárt, jéggel borított útfelületeken az elektromos rendszer lehetséges meghibásodásait is tökéletesen feltérképezhetik. A szakemberek a tisztán elektromos hajtáslánchoz kifejlesztett, intelligens összkerékhajtás és a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) hatékony működését is részletekbe menően elemezhetik, majd az egyes beállításokat és működési módokat a tökéletesen reprodukálható, rideg körülmények közepette újra és újra finomhangolhatják.

Az extrém körülmények a kormánymű és a fékrendszer megmérettetésére is kiváló lehetőséget biztosítanak. Ahogyan a fékek lassító hatását, úgy a vitorlázó funkció esetében aktiválódó energia-visszatápláló folyamatot is tökéletesen az egyes vezetési szituációkhoz hangolhatják a mérnökök. A BMW Group Arjeplog környékén elterülő tesztközpontja ideális helyszínt garantál mindehhez. Legyen szó akár kavicsos felületről, száraz aszfaltról vagy extrém csúszós tükörjégről, a BMW iNEXT mindenféle menetdinamikai kihívással bátran néz szembe.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: