DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Hibrid hajtással tarolhat a vadonatúj Toyota RAV4

A Toyota várakozásai szerint a Párizsi Autószalonon bemutatott vadonatúj Toyota RAV4 akár 90-95% környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással találhat gazdára: a világ legfejlettebb hibrid hajtása révén a RAV4 tulajdonosok városi forgalomban akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemben, károsanyagkibocsátás és fogyasztás nélkül közlekedhetnek. A mostani generációs RAV4-hez egyébiránt a vállalat két évvel ezelőtt tette elérhetővé a hibrid hajtást, ami rekord értékesítéseket hozott a Magyarországon is szegmensének legnépszerűbbjének számító modell számára, mára pedig már 85%-ban így rendelik a legendás SUV-ot az európai ügyfelek.

A Párizsban bemutatott vadonatúj Toyota RAV4 kétféle TNGA hajtáslánccal is megrendelhető, amelyek a jelenlegi modellénél erősebbek és takarékosabbak. A 2,5 literes RAV4 Hybrid a hatékony üzemanyag-fogyasztást és az alacsony emissziót csendes működéssel, valamint nagyobb teljesítménnyel és rugalmassággal kombinálja. A négykerékhajtású változat rendszerteljesítménye 222 LE/163 kW (szemben a most kifutó modell 197 LE/145 kW értékével), így a Toyota legújabb öntöltő hibrid technológiája nincs híján az erőnek: ezt bizonyítja a gyorsulás is, ami álló helyzetből 100 km/órára csupán 8,1 másodperc. Ez a „kompromisszumok nélküli erő” egyedülálló előnyt biztosít a RAV4-nek, hiszen a magasabb teljesítmény, a jobb vezethetőség és hatékonyság várhatóan az értékesítési eredményekben is tükröződni fog.

Toyota_RAV4_HYBRID_03



A Toyota úgy véli, hogy az új modell esetében a hibridek részaránya a jelenlegi 85-ről 90 százalékra emelkedik majd a nyugat-európai piacokon. Az autó természetesen hagyományos hajtással is megrendelhető: a szintén új 2,0 literes benzinmotorhoz kézi kapcsolású vagy automata sebességváltó csatlakozhat. A Toyota negyedik generációs öntöltő hibrid rendszere most jelenik meg először a RAV4-ben. A hajtáslánc fontos újdonsága az új teljesítményvezérlő egység (PCU) és a nikkel-metál-hidrid akkumulátor, amely kompaktabb és könnyebb a korábbinál, miközben elektromos és mechanikai veszteségei kisebbek. A hajtásláncban a Toyota új 2,5 literes, négyhengeres Dynamic Force erőforrása működik, amelynek kettős (szívócső- és közvetlen) üzemanyag-befecskendezése a tervek szerint a kategóriája legtakarékosabb és legalacsonyabb emissziójú modelljévé avatja majd a RAV4-est. A Toyota úgy számol, hogy a vegyes ciklusban mért üzemanyag-fogyasztás 4,5 l/100 km* (NEDC szerint), 102 g/km* (NEDC szerint) CO₂-kibocsátás mellett. A vezető mindebből annyit érez majd, hogy autója dinamikusabban gyorsul álló helyzetből, üzemanyag-fogyasztása még nagy sebesség mellett is csekélyebb lesz, és hogy a RAV4 minden sebességtartományban simábban és egyenletesebben gyorsít.

Toyota_RAV4_HYBRID_04

A környezetbarát hibrid elektromos hajtás további térnyerése a SUV szegmensben már csak azért is rendkívül fontos, mert jelenleg ez a leggyorsabban bővülő autóipari szegmens, így kiemelt szerepe van annak, hogy ebben a kategóriában minél szélesebb körben elterjedjenek a zöld hajtásláncok.

Toyota_RAV4_HYBRID_08

Mindebben a Toyota, és prémium márkája, a Lexus egyértelműen élen jár. A Toyota másik sláger crossovere, a C-HR szintén 85%-ban hibrid elektromos hajtással talál gazdára, míg a Lexus NX és Lexus RX luxus SUV-ok esetében 98% körül alakul a hibrid eladások aránya. Hasonló arányt vár a világ legzöldebbjének tartott japán autógyártó egyébiránt a hamarosan a márkakereskedésekbe érkező vadonatúj Lexus crossover, az erősen slágergyanús UX esetében is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: