Steward
Szikora Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. október 6. csütörtök
Autó

A Mazda bolygódugattyús motorja hatótávnövelőként tér vissza

A Mazda 2020-ban fogja bevezetni első elektromos hajtásláncú személyautóit, a ”Fenntartható Zoom-Zoom 2030” program égisze alatt.

Egyedülálló technológiai megközelítés

A Mazda alapvetően két elektromos autót tervez bemutatni a nagyközönség számára. Az egyik kizárólag akkumulátorral hajtott, a másikban viszont az elektromos hajtás mellett a Mazda kisméretű, könnyű építésű bolygódugattyús motorja is dolgozik majd, mely kivételesen halk üzemű és hatótávnövelőként szolgál.

A hatótávnövelő motor visszatölti az akkumulátort, ha szükséges, így kiterjesztve a használat távolságát, és csökkentve az elektromos autóhasználók nagy százalékának félelmeit, hogy véletlenül nem érkeznek meg úticéljukhoz, ha lemerül az autó.

P1J11099lA bolygódugattyús motor kis mérete és nagy teljesítménye többféle elektromos technológia megvalósítását teszi lehetővé. Kihasználva azt, hogy a Mazda a bolygódugattyús motort fejlesztése során gázalapú üzemanyagokkal is működőképessé tette, a bolygódugattyús hatótávnövelő vész esetén LPG-vel is működhet.

A Mazda “Fenntartható Zoom-Zoom 2030” programja

A Mazda előrejelzése szerint 2030-ra a járművek 95%-a valamilyen belső égésű motorral, és azzal kombinált elektromos hajtáslánccal készül majd (a maradék 5%-ot a teljesen elektromos járművek uralják). Ennek értelmében a Mazda folytatni fogja a belső égésű motorok hatásfokának tökéletesítését, mint például a jövőre megjelenő, új generációs SKYACTIV-X benzinmotor, mely gyertya vezérelt kompressziós gyújtást használ.

A Mazda elkötelezte magát, hogy 2030-ig 50%-kal, 2050-ig pedig 90%-kal csökkentse „forrástól a felhasználásig” számolt károsanyag-kibocsátását a 2010-es szinthez képest. A vállalat ugyanakkor elkötelezett, hogy a megfelelő megoldásokat kínálja a megfelelő időben és helyszínen is – hiszen energiaellátástól függően regionálisan különböző szabályzások lépnek életbe.

Az elektromos energia megtermelése egy adott régióban nyilvánvalóan megadja, hogy egy EV hogy tud hozzájárulni a „forrástól a felhasználásig” számolt károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. S mivel a világban a szén égetésével megtermelt energia még mindig domináns, fontos, hogy ezt a kibocsátást különböző üzemanyagok használatával csökkentsük a közeli jövőben.

Az alternatív üzemanyagok mellett – mint pl. a magas nyomás alatt tárolt természetes gázok, az LPG, vagy a hidrogén – az autóipar kutatja olyan újra felhasznált anyagok természetét is, mint a mikroalga-tenyészetből nyert bioüzemanyag.

A Mazda az utóbbi fejlesztést kritikusnak tartja ahhoz, hogy a belső égésű motorokkal hajtott autók szénmentessége elérhető legyen, és a Tokió Intézettel, valamint a Hirosimai Egyetemmel működik együtt, hogy egy ipari-akadémiai-kormányzati összefogás révén kifejlesszék ezt a technológiát.

Mindezek mellett a Mazda számára továbbra is az autózás öröme a legfontosabb, emellett viszont kihasználja az elektromos hajtásláncok előnyeit is, a vállalat fejlett, belső égésű technológiáival ötvözve. Ezáltal nem csak megfelel az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak, hanem megerősíti elkötelezettségét, hogy autóiban megtartsa a Jinba Ittai (ló és lovas egysége), illetve a Hashiru Yorokobi (vezetési élmény) érzéseket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: