DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Öt tanács a nyaralni indulóknak

ltt a nyári szabadságolások időszaka. Augusztusban több ezren indulnak útnak autóval a régóta várt és jól megérdemelt külföldi vakációra. De egy nagyobb torlódás, egy váratlan útdíj vagy egy felesleges büntetés bizony megkeserítheti még a legjobban megtervezett utat is. Az alábbi öt jó tanács segíthet abban, hogy gondtalanul és kellemesen teljen az autós utazás.

1.    Ne a legzsúfoltabb hétvégékre időzítse az utat és ellenőrizze az abroncs nyomását!

Talán elsőre ideálisnak tűnhet az indulást vagy a hazaérkezést az augusztusi hétvégékre, főleg 18-ra tervezni. Ám ne feledje, ezt mások is így gondolják. Minden évben. Egy hétköznapra időzített utazással sok időt megspórolhat. Vezetés közben azonban ne felejtsen el 2 óránként pihenőt tartani! Ilyenkor kinyújtóztathatja végtagjait, ha gyerekekkel utazik, ők is mozoghatnak egy kicsit, a felgyülemlett energiák levezetésére egy-egy játszóteres pihenőhely tökéletes. Hosszabb utak előtt mindig ellenőrizze az abroncs nyomását a gyártó javaslatait követve. A meleg, illetve a nagyobb súly (bőröndök, tetőcsomagtartó stb.) jelentős hatással vannak az abroncsokra.

2. Ellenőrizze az autópályadíjakat és a fizetési lehetőségeket: a bankkártyás sor gyakran gyorsabb

Érdemes indulás előtt – főleg külföldi utak esetében – tájékozódni az autópályadíjakról és a fizetési lehetőségekről. A szabadságok beköszöntével legtöbben a Balatonra és a horvát tengerpartra utaznak. Ha a magyar „tenger” a célpont, indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális közlekedési hírekről.

Ha Horvátország az úti cél, vigyen váltópénzt, kunát és/vagy eurót. A horvát autópályákon fizetőkapuk üzemelnek, ahol készpénzben, bankkártyával vagy a Magyarországon is bérelhető, illetve Horvátországban megvásárolható ENC készülék segítségével lehet rendezni a díjat. Főszezonban, főleg hétvégenként a fizetőkapuknál torlódások, hosszú sorok alakulhatnak ki. Érdemes ilyenkor a bankkártyás fizetés választani, ez gyakran gyorsabban és gördülékenyebben halad.

A nyugat-európai autópályák egy része szintén csak díjfizetés ellenében használható, valamint érdemes szem előtt tartani, hogy a torlódások és a környezetszennyezés csökkentése érdekében csaknem minden németországi nagyvárosban alacsony szennyezőanyag-kibocsátású övezeteket jelöltek ki. Ezekbe a zónákba csak a német határon kapható matrica birtokában szabad behajtani. Ugyanez érvényes Franciaországban Párizs, Lyon, Montpellier, Grenoble, Strasbourg, Bordeaux és Lille városára.



3. Kerülje el a nagyobb autópályákat!

A gyakori torlódások miatt érdemes lehet elkerülni a német A3-as és A8-as autópályákat. Ugyanez érvényes a svájci A2-es, az osztrák A10-es, valamint a franciaországi Boulevard Périphérique és Autoroute du Soleil sztrádákra. Ha elektromos autóval indul útnak, töltsön le egy elektromos töltőállomásokat jelző alkalmazást, mellyel megtervezheti, hogy az út során hol kell megállnia töltés céljából. 

4. Kövesse figyelemmel a különböző országokra vonatkozó szabályokat, híreket!

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályok időről időre változnak. Például Franciaországban július 1-jétől tilos a gépkocsiban dohányozni, ha egy kiskorú is tartózkodik a járműben. Sőt, a francia kormány mostantól azt is előírja, hogy a gépkocsiban kötelező jelleggel lennie kell 2 alkoholszondának, valamint az egysávos utakon 90-ről 80 km/h-ra csökkentette a megengedett legnagyobb sebességet. 

5. Mindig tartson megfelelő követési távolságot!

Bár a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV abroncsai a legjobb versenytárshoz képest is 1,2 méterrel rövidebb féktávolságot biztosítanak száraz úton, de a megfelelő követési távolságra mindig fokozottan érdemes ügyelni! 120 km/h-ás sebességgel haladva tartson legalább 60 méteres követési távolságot! Ködös időben vagy vizes, nedves útfelületen növelje a követési távolságot, és a nagyobb biztonság érdekében kapcsolja be a fényszórókat! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: