DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

A Ford a 10 milliomodik Mustang megszületését ünnepli

A Ford a 10 milliomodik Mustang legyártását ünnepli; a legendás modell 50 éve számít Amerika legkelendőbb sportkocsijának, és immár a harmadik egymást követő évben viseli a világ legnagyobb darabszámban értékesített sportkocsijának címét.

A 10 milliomodik Ford Mustang egy high-tech kivitelű, 460 lóerős, Wimbledon White fényezésű GT V8 változat; a hatfokozatú manuális sebességváltóval és a legújabb vezetősegítő technológiákkal felszerelt kabrió a Ford michigani Flat Rock összeszerelő üzemében gördült le a gyártószalagról. A legelső sorozatgyártású, 001-es alvázszámú Ford Mustang 1964-ben készült el ugyanilyen színben és kivitelben, és az autó 164 lóerős, V8-as motorjához háromfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódott.

“A Ford a szívét-lelkét beleadta a Mustangba, így nem csoda, hogy az egész világ kedvence lett,” nyilatkozta Jim Farley, a Ford Motor Company globális piacokért felelős elnöke. “Amikor egy Mustangot látok végigsuhanni Detroit, London vagy Peking utcáin, ugyanazt a borzongást érzem, mint amikor megvettem az első autómat – egy 1966-os Mustangot, amivel tizenévesként végigautóztam az egész országot. A Mustang nevének hallatán a világon mindenütt elmosolyodnak az emberek.”

DonaldFrey Lee Iacocca, Henry FordII-Ford-Mustang-1965



A Ford és munkatársai a dearborni központban és a Flat Rock üzemben nagyszabású ünnepségeken emlékeznek meg a mérföldkőnek számító 10 milliós darabszám eléréséről: Dearbornból az elmúlt öt évtized Mustang-modelljeiből álló konvoj indul a gyártásnak jelenleg helyet adó Flat Rockba, és a menetet három, második világháborús P-51 Mustang vadászgép kíséri.

Történetének 54 éve alatt a Mustangot a kaliforniai San Joséban, a New Jersey államban fekvő Metuchenben és a legelső helyszínnek számító Dearbornban is gyártották.

DHF27487

 

A legkelendőbb sportkocsi

Az IHS Markit adatbázisának (1966-2018-as összesített amerikai újautó-eladások az összes sportkocsi-szegmensben) elemzése alapján a Ford Mustang már több mint 50 éve Amerika legnagyobb számban értékesített sportkocsija.

A Ford több mint 38.000 Mustangot adott Európában, mióta a modell értékesítése 2015-ben elkezdődött a régióban.

A Mustang értékesítése tavaly túlszárnyalta a Porsche 911 eredményét 13 európai országban, köztük az Egyesült Királyságban és Spanyolországban. 2017-ben a Mustang legerősebb piaca Németország. az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium és Svédország volt

unnamed

Jobb, mint valaha

A legújabb Ford Mustang minden eddiginél több technológiát, lenyűgözőbb teljesítményt és személyre szabhatóságot kínál.

Az új Ford Mustang még atlétikusabb külsővel, elegánsabb utastérrel és 12 colos digitális műszeregységgel lépett piacra. A továbbfejlesztett motorkínáltban a Ford 450 lóerős, 5,0 literes V8-asa is szerepel, amely a 10 fokozatú automata sebességváltóval párosítva 4,3 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órás sebességre az autót. Az új modell üzemanyag-fogyasztása ezzel a hajtáslánccal 12,1 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 270 g/km.* A hatfokozatú manuális sebességváltót a Ford új fordulatszám-szabályozó technológiája egészíti ki, ami sportos gázfröccsöt ad, amikor a vezető visszakapcsol.

Az autó fejlett technológiái közt szerepel az állítható MagneRide® futómű, a válaszható üzemmódok és az új Aktív Szelepes Kipufogó, amelynek innovatív Jó Szomszéd üzemmódja kora reggel és késő este érezhetően visszafogja az erőteljes motorhangot. A Mustang vezetőjének nyugodt autózását olyan technológiák támogatják, mint a Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető Rendszer és a Sávtartó Asszisztens.

unnamed (1)

Mindemellett a Ford néhány hónapja mutatta be az új, különleges Ford Mustang Bullitt változatot; a feltuningolt, 5,0 literes V8-as motorral hajtott autó a Warner Bros. stúdió 50 évvel ezelőtt forgatott legendás mozifilmjének állít emléket.

A Ford immár a modell hatodik generációját gyártja. Amellett, hogy hosszú ideje ez a legkelendőbb sportkocsi, a Mustang más téren is rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen több Facebook-követője van, mint bármely más autónak a világon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: