DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Utoljára láthatjuk Piet den Hartogh lenyűgöző Ford gyűjteményét

Nem mindennapos dolog, hogy egy klasszikus Ford tűnik fel egy árverésen – az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy 220 ilyen oldtimer kerül kalapács alá, köztük A-modellek és T-modellek, egyedi fa oldalkarosszériás kombik és régi autóbuszok.

A járművek lélegzetelállító kavalkádja a világ legnagyobb Ford-oldtimer magángyűjteményéből származik, amit a holland Piet den Hartogh állított össze 50 év szenvedélyes munkájával. A gyűjteményt a Den Hartogh múzeum őrzi.

Piet akkor esett szerelembe a Fordokkal, amikor az apja 1924-ben vett egy T-modell kisteherautót. Amikor felnőtt, maga is elkezdett Fordokat vásárolni: autókat, buszokat és teherautókat, köztük egy popcorn-árusító járművet, egy rendőrségi hójárót és egy fával hajtott teherautót.

A gyűjtő sajnos 2010-ben elhunyt, és két évvel ezelőtt a múzeum is bezárta kapuit. A család most a teljes kollekciót árverésre bocsátja, remélve, hogy a féltve óvott járművek új otthonra találnak, ahol ugyanúgy megbecsülik majd őket, mint az Amszterdam közelében lévő múzeumban.

“A Papa nélkül ez már nem ugyanaz a gyűjtemény,” vélekedett Piet fia, Pieter den Hartogh. “Apám szenvedélyes ember volt, és a Fordok iránti rajongását mindenkivel meg akarta osztani. Mindegyik autó fontos szerepet játszott az életünkben.”

A teljes gyűjteményt a Bonhams aukciós cég bocsátja árverésre Hilleghomban június 23-án.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: