DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Rekord: 2,5 km-t vezetett egy magyar vak férfi

Újabb sikeres rekordkísérletet tudhat maga mögött Karvai Sándor, a születése óta vak rekorder. Tíz percen át, több, mint 2,5 km-t vezetett egy Nissan Leaf volánja mögött.

Immár hatodik világrekordját állította fel Karvai Sándor, aki születése óta vak. Balatonszepezden, a 71-es főúton, egy rendőrség által lezárt útszakaszon 2,5 km-t vezetett, instruktora ezúttal is Borsi Gergő, hatszoros Magyar Bajnok autóversenyző volt, aki telefonon keresztül irányította Sándort. Az esemény védnöke volt dr. Sebestyén László, Balatonszepezd Polgármestere.

Karvai_Sndor_rekordksrlet,_Balatonszepezd_(66)



Sebestyén István (Magyarországi rekordok regisztrátora):

„Balatonszepezd adott otthont egy rendkívül izgalmas és nagyon különös rekordkísérletnek: Karvai Sándor többszörös magyar rekorder, most autóvezetésben állított be egy új rekordot, egy Nissan Leaf elektromos autó volánja mögött, 2, 5 km távolságot tett meg oda-vissza úton, egy teljesen szabályos „Y” fordulóval. Pontosan 10 percig volt az autó mozgásban, és volt az autó Sanyi kizárólagos irányítása alatt. A pontos távolság: kétszer 1250 méter, a kísérlet 12:56 perctől 13:06 percig tartott. A rekordkísérlet során az elért legnagyobb sebesség valamivel meghaladta a 40 km/h-t, a haladás átlagsebessége 15 km/h volt.” 

„Mint elektromos autó rajongó, és elektromos autó használó, személy szerint nagyon örülök, hogy egy ilyen komoly jelentőségű rekordkísérletnél egy környezetkímélő elektromos autóval sikerült egy gépjárművezetési rekordot beállítani.”

Karvai_Sndor_rekordksrlet,_Balatonszepezd_(49)

Horváth Gergő (Nissan Magyarország PR és Marketing Menedzsere): 

„Óriási eredménynek tartjuk Karvaly Sándor teljesítményét. Elkötelezettsége és akarata példát mutat mindenki számára. Büszkék vagyunk, hogy a Nissant választotta partnernek egy világrekord felállításához. A teljesen elektromos zéró emissziós új LEAF, mely a Nissan Intelligent Mobility megtestesítője, már most több olyan funkcióval lett felszerelve, hogy támogassa a vezetőt. A ProPILOT rendszer, mely a LEAFben debütált Európában először, a fejlett vezetés támogató rendszerek egyik alapvető eleme, és egyben példa a Nissan által követett innovatív megközelítésre az Intelligens Vezetés megvalósításában. A ProPILOT célja, hogy a Nissan tulajdonosok számára még nagyobb élményt jelentsen a vezetés még teljesebb kontroll és nagyobb magabiztosság mellett. A távlati céljaink pedig, hogy a ProPilot rendszeren keresztül 4 lépésben eljussunk a teljesen önvezető járművekig 2022-re, így akár Sándor képes legyen emberi segítség nélkül autóval közlekedni.”

Karvai_Sndor_rekordksrlet,_Balatonszepezd_(55)

Karvai Sándor (rekorder): 

„Óriási élmény volt egy olyan kocsiban ülni, aminek a vezetése közben még a madárcsicsergést is hallottam! A Nissan Leaf elektromos autó teljesen más élmény, mint egy benzinmotoros, aminek hallani a hangját. Nehezebb megbecsülni a sebességet, ezért nekem nagyobb kihívás, mint egy hagyományos autó. Nem féltem, de izgatott voltam, hogy sikerüljön ez is! És így is lett. Azt hiszem, a példám bizonyíték arra is, hogy semmi sem lehetetlen, csak kellő önbizalom és a barátok segítsége kell.”

Karvai_Sndor_rekordksrlet,_Balatonszepezd_(4)

Borsi Gergő (Hatszoros magyar bajnok autóversenyző, autós szakértő, Karvai Sándor instruktora):

„Az utolsó métereket nagyon megszenvedtük, nem gondoltam, hogy ennyire nehéz feladat lesz Sanyit végig vezetni ezen a közel 2,5 km-en. Mivel szabad szemmel alig látható módon, a főútvonalaknak egy jobbra-lejtése van a vízelvezetés miatt, ezért egy állandó bal korrekcióra volt szükség. Sanyi ezt nem tudta értelmezni, mert azt hitte, azért kanyarodunk, mert körbe megyünk, és ezért meg is kellett állnunk kétszer-háromszor. Az út felénél az „Y” forduló tökéletesen sikerült, de úgy gondolom, annak ellenére, hogy nem tűnt nagyon nehéznek, az egyik legnehezebb rekordunk volt.”

Karvai_Sndor_rekordksrlet,_Balatonszepezd_(30)

Karvai Sándor ismét bebizonyította, hogy bizalommal, szorgalommal és hittel átléphetjük saját korlátjainkat, és el tudjuk érni céljainkat, még ha az hihetetlennek tűnik is! Azonban az ilyen sportemberekben, mint Sanyi is, a tüzet a következő kitűzött cél tartja életben, ezért jövőre talán egy újabb rekord megvalósításába kezdünk bele.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: