DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

A vízálló dörzspapír és a delfin ragtapasza

Kevés cég mondhatja el magáról, hogy innovációival történelmi jelentőségű eseményekhez járult hozzá: a mindennapi életet megkönnyítő technológiákkal foglalkozó 3M ezen kevesek közé tartozik. Fejlesztéseiknek köszönhetően ők voltak az egyik első vállalat a Holdon, sőt, egy fehér delfin számára életmentőnek bizonyult, hogy rohamtempóban megalkották vízálló ragtapaszukat.
Mi történik, ha egy asztronauta rosszul lesz az űrben, vagy egy beteg kilométerekre az orvosi rendelőtől szorul sürgős kivizsgálásra? A 3M többek közt erre a problémára is hatékony választ adott, amikor kifejlesztette a Littmann fonendoszkópot, illetve az ehhez kapcsolódó széles hatókörű rendszert. Ez ugyanis lehetővé tette az orvosok számára, hogy nagy távolságból is meghallgathassák a páciens szívét és tüdejét, és így meg tudják állapítani, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra. Egy stroke vagy szívroham esetében ez akár életmentő is lehet.

 
De mit csináltak a Holdon?
A több mint 115 éves múltra visszatekintő 3M a maga nemében nemcsak a Földön, hanem a Holdon is az egyik első volt. Az űrverseny idején ugyanis szorosan együttműködtek az amerikai kormánnyal, hogy technológiáikkal és termékeikkel támogassák az űrprogramot, amelyek közül az egyik szó szerint segített az embernek a Holdra lépni. 1969. július 20-án az Apollo 11 történelmet írt, amikor a Hold felszínén landolt. Neil Armstrong volt az első ember, aki otthagyhatta a lábnyomát a bolygó felszínén, ehhez pedig a 3M is hozzájárult: az Armstrong és társa, Buzz Aldrin által viselt bakancs ugyanis szintetikus 3M Fluorel™ gumiból készült. Ez az anyag lehetővé tette, hogy az űrhajósok biztonságosan a Hold felszínén maradjanak. Armstrong legendás mondata így különösen nagy büszkeség a vállalatnak: „Kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek”.
 
Életmentő ragtapasz egy delfinnek
A 3M jól tudja, hogy az innováció az, ami előreviszi a világot: egyik korszakalkotó fejlesztésüket ráadásul egy segítségre szoruló állat inspirálta. A ‘70-es évek végén Cheryl Moore kutatóként dolgozott a 3M minnesotai központjában, fő területe a különböző ragasztóanyagok orvostudományi célú felhasználása volt. Egy napon a vállalat telefonhívást kapott a Minnesota Állatkerttől, miszerint az egyik belugájuk (azaz fehér delfinjük) sérülést szenvedett, és szükségük lenne egy ragtapaszra, amely megvédi a sebét.
Cheryl és csapata éjt nappallá téve dolgoztak, hogy kifejlesszék a ragasztót, ami ellenáll a víznek, de elég gyengéd ahhoz, hogy az állat bőrét ne sértse meg. A kemény munka sikerrel zárult, és a beluga teljesen felépült. Ezután a csapat tovább dolgozott a különleges ragasztón, és sikeresen kifejlesztették a legelső vízálló ragtapaszt emberek számára is. Cheryl Moore munkájának köszönhetően született meg a 3M egyik legtöbbet használt márkája, a Tegaderm™, egy különleges orvosi fedőkötés-sorozat, amely segít a fertőzések elleni védelemben és a sebek ápolásában.

 
Pormentesítés felsőfokon: a vízálló dörzspapír
A cég az autók terén is rengeteg szakember dolgát könnyítette meg, amikor feltalálta a vízálló smirglit. A századforduló környékén ugyanis egy csapatnak hetekbe telt megfelelően megtisztítani és lecsiszolni egy autót szerelés és festés előtt. A legnagyobb problémát a rengeteg por jelentette, ami a kocsik vázának csiszolásakor keletkezett. Bár volt, aki vízzel próbálta meg a problémát orvosolni, az akkor használt dörzspapír hamar átázott, és használhatatlanná vált. Ekkortájt jelentkezett egy különc feltaláló, Francis G. Okie a 3M-nél találmányával, az első vízálló smirglivel, amihez szeretett volna több ásványi anyagot használni. A vállalat meglátta a lehetőséget az együttműködésben, és 1921-ben megkezdte az ikonikus 3M™ Wetordry™dörzspapír gyártását. A termék óriási siker lett mind az autógyártók, mind pedig az autószerelő-műhelyek körében. Ahogy ezek a történetek is bizonyítják, a történelem a saját otthonunkban is nap mint nap körülvesz minket, még ha sokszor nem is vesszük észre.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: