DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Egyéb

Sennáról nevezték el a leggyorsabb McLarent

Az eddig P15-ként hivatkozott, 2019-ben érkező hiperautó a csapat legendás pilótájának nevét fogja viselni. 789 lóerő teljesítményre lesz képes, kizárólag a benzinmotorból kisajtolva.

A McLaren közúti autóinál nem szokhattuk meg, hogy beszélő névre keresztelik őket: általában egy szám és betű kombinációját kapják meg, ahogy a 720S vagy 540C. A fejlesztés alatt levő modell, amely csak 2019-ben gördül le a gyártósorról, P15 kód alatt futott, a McLaren Automotive azonban bejelentette, a hiperautó a McLaren Senna nevet veszi fel.



A gyártó ezzel a Formula-1 legendája, a McLarennel három világbajnoki címet szerző Ayrton Senna előtt tiszteleg, aki kevesek előtt nem a wokingi csapat fehér-piros autójában elevenedik meg, ha rá gondolnak.  A név hitelességét erősíti, hogy unokaöccse, Bruno Senna, aki a McLaren GT-versenyzője, részt vesz a fejlesztésben.

A Senna a McLaren termékskálájának csúcsán foglal helyet, az Ultimate sorozat tagja, amelynek első képviselője a P1 volt öt éve, a következő pedig a BP23 lesz. Ennek felelnek meg a számok is: a McLaren eddigi leggyorsabb autója 789 lóerő leadására képes, amit mind 4 literes, ikerturbós V8-as erőforrása termel – hibrid rendszer ugyanis nincs a Sennában, amelyből 500 példányt dobnak piacra, melyek mindegyikét lefoglalták már.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: