DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Átadták Európa legfejlettebb elektromosautó-töltőjét

Az iparági érdeklődés középpontjába került a Honda offenbachi kutatási és fejlesztési részlege, itt adták át ugyanis a kontinens legfejlettebb elektromos autóknak szánt töltőállomását.

A 940 voltos rendszer négy villamos jármű egyidejű töltésére alkalmas, és különféle csatlakozóinak köszönhetően tulajdonképpen minden típussal kompatibilis.

honda-elektromos-toltoallomas-01



Maga a töltőállomás kizárólag megújuló energiát használ, parkolójának tetején például fotovillamos napelemek kaptak helyet. A rendszer további előnye, hogy rendkívül nagy teljesítmény jellemzi, egy időben akár négyszer 150 kW leadására is alkalmas.

A töltőt a Honda Kutatási és Fejlesztési központja, az R&D Europe üzemelteti majd, s adottságaiból fakadóan az elektromos autók új nemzedékét is képes kiszolgálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenkor villamos járművei (pl. kocsik, motorok, robogók) mellett a jövőben várható, nagyobb, erősebb akkumulátorokkal hajtott gépek igényeinek is megfelel.

A Honda R&D Europe befektetése az ún. Smart Company kutatási projekt keretein belül valósul meg, melynek célja, hogy a lehető leghatékonyabban aknázzák ki az energiaforrásokat Offenbach am Mainban. A 940 voltos kapacitás különféle elektromos autózással kapcsolatos kutatásokra is lehetőséget ad, nem mellesleg a Honda nemrégiben bejelentett, Electric Vision névre keresztelt stratégiájának is szerves része.

honda-elektromos-toltoallomas-03

A későbbiekben a Honda R&D Europe hidrogéntöltő-állomás és integrált hidrogéngenerátor építését is tervezi Offenbach am Main-i telephelyén, ezek üzemeltetéséhez szintén alternatív energiákat kíván felhasználni a neves japán gyártó. Végül, de korántsem utolsó sorban, fontos megemlíteni, hogy amennyiben a megtermelt energiát nem hasznosítja a töltőállomás, a „maradék” feltölthető a helyi elektromos hálózatba.

Yasunori Oku, a Honda R&D Europe alelnöke elmondta: – Úgy látjuk, hogy Európa, különösképp Németország rendkívül fontos az elektromobilitás fejlődése szempontjából, hiszen hatalmas a kereslet a villamos járművek iránt. Éppen ezért a Honda R&D Europe felgyorsítja kutatási folyamatait az Offenbach am Main-i központban, és a töltőhálózat mihamarabbi kiépítésére törekszik.”

Heike Hollerbach, a város Energiaügyi és Klímavédelmi Hivatal környezetért felelős igazgatója hozzátette: „Nagy örömmel tölt el, hogy Offenbach am Mainban a Honda igyekszik megvalósítani nagyszabású terveit, példa értékű ez az elkötelezettség. Az elektromobilitás térnyerésének üteme mindent meghatároz, beleértve a parkolási szabályokat, a várostervezési folyamatokat, a légszennyezettséget, a klímaváltozást és persze Offenbach am Main jövőjét is.”

honda-elektromos-toltoallomas-02

A 940 voltos töltőállomást 2017. május 29-én, ünnepélyes kereteken belül adták át. A rendezvényen Bernard Massberg, a Hesseni Gazdasági, Energiaügyi és Régiós Fejlesztési Minisztérium mobilitásért felelős vezetője és Horst Schneider, Offenbach am Main polgármestere is felszólalt.

Miként megtudhattuk, a Honda továbbra is elkötelezett az elektromos járművek iránt, legfőbb törekvése pedig, hogy 2025-re az Európában eladott Hondák két harmadát villanymotor hajtsa. A márka tervei szerint 2025-re az Európában eladott Hondák két harmada hibrid, konnektoros hibrid, akkumulátoros hibrid vagy üzemanyagcellás lesz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: