DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Még soha nem volt ennyi autója a magyaroknak

Már 3,3 millió fölé emelkedett a hazai autóállomány, ám Európán belül ez még mindig gyenge mutatónak számít – ráadásul van egy másik nem túl kedvező tendencia is.

Már több mint 3,3 milliós az autóállomány Magyarországon, miután tavaly az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma történelmi csúcs közelébe emelkedett – számol be róla a haszon.hu szakoldal.

Ez pozitív folyamatnak minősül, aminek köszönhetően immár 316 autó jut 1000 főre itthon, ám fontos megjegyezni, hogy az Európai Unión belül ez még mindig a második legalacsonyabb érték Románia mögött.

auto-magyar



Ráadásul amikor legutóbb ennyi autót adtak el itthon, egyúttal csökkent a gépkocsik átlagéletkora is, most azonban épp fordított a tendencia: a 14 éves korátlag a rendszerváltozás utáni negatív rekordnak mondható. Pedig a válság előtti években már kézzelfogható közelségbe került a 10 év alatti átlagéletkor, ám azóta töretlen az emelkedés.

Az elmúlt 9 év öregedési folyamatában eleinte az játszotta a főszerepet, hogy az autóeladások drasztikusan visszaestek, vagyis a meglévő állomány folyamatos öregedését nem ellensúlyozta az újabb autók bekerülése – írja a már idézett honlap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: