DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Vezetési élmény újratöltve: érkezik a MINI Cooper S E Countryman ALL4

A brit prémiumgyártó első plug-in hibrid modellje 2017 nyarán debütál a nagyvárosok útjain és a legmerészebb terepeken – a zéró emissziójú, tisztán elektromos mobilitás ígéretével.

A MINI modellek legendásan agilis, gokartos vezetési élménye vadonatúj dimenzióba lép – újratölthető formában, szinte hangtalanul, vérpezsdítően intenzív teljesítmény-leadással és károsanyag-kibocsátás nélkül. 2017 júniusától, a MINI Cooper S E Countryman ALL4 piaci bevezetésével a brit prémiummárka legtágasabb és legsokoldalúbb modellje a környezetbarát, hosszú távon fenntartható mobilitás úttörőjévé válik. A MINI első plug-in hibrid modellje a letaglózóan sportos agilitás ígéretével és a zéró emissziójú, tisztán elektromos meghajtás lehetőségével érkezik meg az aszfaltra és az épített utakon túlra.

A MINI Cooper S E Countryman ALL4 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1-2,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49-52 gramm / km) 2017. június 24-én debütál a MINI márkakereskedésekben.

mini-cooper-s-e-countryman-all4



A MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid rendszerének alapja a háromhengeres, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor és az elektromos motor párosa. A két erőforrás együtt 165 kW / 224 lóerő maximális teljesítmény leadására képes, amelynek köszönhetően a brit prémiumgyártó első plug-in hibrid modellje 6,8 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A benzinmotor egy hatsebességes Steptronic automataváltón keresztül az első kerekeket, míg az elektromos motor egy kétállású, fokozatmentes automataváltón keresztül a hátsó tengelyt hajtja. A két erőforrás együttműködéséből egy elektromos meghajtású intelligens összkerékhajtás jön létre, amely nem csupán agilisabb vezethetőséget és minden vezetési szituációban kiemelkedő menetstabilitást, de homokos, nedves és havas terepen is kiváló tapadást biztosít.

A nagyvárosok forgatagában a MINI Cooper S E Countryman ALL4 intelligens hajtáslánc-vezérlése a hibrid modellek egyedülálló vezetési élményével kecsegtet. Gyújtásra a rendszer alapesetben csak az elektromos motort kelti életre, így minden elindulás gyakorlatilag hangtalan. Az elektromos motorok sajátosságaként ráadásul az erőforrás csúcsnyomatéka már álló helyzetből elérhető. 80 km/órás tempónál a benzinmotor halkan bekapcsolódik a hajtásba, az eDrive kapcsolóval aktiválható MAX eDRIVE vezetési üzemmód azonban felkínálja a tisztán elektromos mobilitás fenntartásának lehetőségét: a MINI Cooper S E Countryman ALL4 igény szerint egészen 125 km/órás sebességig képes a benzinmotor nélkül, kizárólag elektromos meghajtással haladni. A MINI első plug-in hibrid modelljének egyetlen feltöltéssel megtehető elektromos hatótávolsága 40 kilométer.

Az elektromos meghajtáshoz szükséges energiát a rendszer egy nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorban tárolja, amely a hátsó üléssor alatt kapott helyet. Az akkumulátor hagyományos háztartási aljzatról, intelligens fali töltőn keresztül és nyilvános járműtöltő oszlopról is feltölthető. Az akkumulátor a töltés intenzitásától függően 2 óra 15 perc és 3 óra 15 perc közötti idő alatt maximális szintre tölthető.

Az elektromos motor megbízhatóságát, a plug-in hibrid hajtáslánc hatékonyságát, a belsőégésű erőforrás és az elektromos motor intelligens együttműködését, valamint a minden vezetési szituációban optimális teljesítmény-leadást a BMW Group kiforrott eDrive hajtáslánc-technológiája garantálja, amely a hibrid rendszer kifejlesztése terén megszerzett átfogó szaktudás alapján, kizárólag prémium minőségű alkatrészekkel dolgozik. A vállalatcsoport a MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid modellbe szerelt nagyfeszültségű akkumulátorra hat év vagy 100 000 kilométer teljes körű garanciát vállal.

A MINI Cooper S E Countryman ALL4 progresszív hajtáslánc-technológiája a brit prémiumgyártó legsokoldalúbb utasterével és a legújabb MINI modellgeneráció érett egyéniségével egyesül. A tisztán elektromos meghajtás beépítése minimális helyet igényel, így a MINI első plug-in hibrid modellje alapesetben 405 liter térfogatú csomagteret kínál, amely a hátsó üléstámlák ledöntésével egészen 1 275 literig bővíthető. A brit prémiummárka ráadásul rendkívül széleskörű alapfelszereltséggel fokozza a MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid modell sokszínűségét: a háromküllős sportkormány, a személyes járműbeállításokat kínáló MINI vezetési üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes), valamint a MINI Visual Boost rádióval felszerelt MINI navigációs rendszer is az alapfelszereltség része, 6,5 inch képernyő-átmérőjű központi kijelzővel és középkonzolra szerelt MINI Controllerrel.

Az olyan típus-specifikus stílusjegyek mellett, mint a hűtőrácson, a küszöbléceken és a csomagtérajtón található „S” embléma, valamint az oldalsó irányjelző-paneleket és a csomagtérajtót díszítő „E” logó, a Light Spoke küllődizájnú, 17”-os könnyűfém keréktárcsa-garnitúra is a plug-in hibrid modell egyedülálló védjegye. Az utastérben mindössze a középkonzol alsó felén található billenőkapcsoló-sor citromsárga eDRIVE gombja és a hibrid-specifikus kijelzők utalnak a MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid hajtásláncára.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: