DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Hálózatba kapcsolt autók - A jövő elkezdődött!

A mai napon, a CES-en Mr. Ghosn bejelenttette, hogy a Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség felgyorsítja az olyan, fejlett hálózatba kapcsolt technológiák fejlesztését és bevezetését, mint a Microsoft Cortana, amely egy járműbe integrált személyi asszisztens. Mivel a jövő járművei hozzáférnek majd olyan fejlett szolgáltatásokhoz, mint a Cortana beszédelemző rendszere, a vezetők kihasználhatják a járműbe integrált beszédfelismerés és az intuitív ember-gép interfész (HMI) előnyeit is.

Sok más szolgáltatás mellett az olyan virtuális személyi asszisztensek, mint a Cortana lehetővé teszik, hogy a jármű alkalmazkodjon a személyre szabott vezetői beállításokhoz, sőt képesek lesznek felismerni a különböző vezetői igényeket egy megosztott jármű esetében.

A Renault–Nissan vállalatszövetség folyamatosan jelentkezik majd azokkal az új fejlesztésű szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal, melyek megkönnyítik a kapcsolódást a munkához, szórakozáshoz vagy közösségi kapcsolatok fenntartásához használt hálózatokhoz. A szövetség olyan járműcentrikus szolgáltatásokat is kidolgoz, melyek leegyszerűsítik és közvetlenebbé teszik az autó használatát, egyebek mellett könnyen elérhető használati adatokkal, távoli eléréssel, távdiagnosztikával és jól tervezhető preventív karbantartásokkal.

renault-nissan-ces-2017-01



A Renault-Nissan Alliance vállalatszövetség és a Microsoft egy globális, a járművek konnektivitására és hálózatba kapcsolt szolgáltatásokra vonatkozó többéves szerződést írt alá.

- A vállalatok közös fejlesztése a hálózatba kapcsolt autókkal kapcsolatos közös jövőképük megvalósítására irányul, és az együttműködés arra koncentrál, hogy az intuitívabb, intelligensebb és szórakoztatóbb vezetés útján fejlessze az ügyfélélményt.

A két cég együttműködése a Microsoft Connected Vehicle Platform (Microsoft hálózatba kapcsolt jármű felület) alkalmazásával autók újgenerációs hálózati szolgáltatásainak kifejlesztésére irányul. A platform a Microsoft Azure-t, a vállalat egyik intelligens felhőszolgáltatását használja. 

- Ez a partnerség lehetővé teszi a Renault-Nissan számára, hogy egyetlen globális megoldást fejlesszen, mellyel a vállalatszövetség minden márkájának ügyfeleit elérheti hálózatba kapcsolt és mobilitási szolgáltatásaival.

A Microsoft Azure

A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség megfizethető, tömeggyártású, mindennapi autókon mutatja be az önvezetést, illetve hálózatba kapcsolt működést célzó technológiai újításait. Az autók az újgenerációs hálózati szolgáltatásokat a Microsoft Connected Vehicle Platform (Microsoft hálózatba kapcsolt jármű felület) alkalmazásával teszik elérhetővé, amely a Microsoft Azure-ra, a vállalat egyik intelligens felhőszolgáltatására épül. Ezek a szolgáltatások – például a fejlettebb navigáció, a prediktív karbantartási és egyéb járműtechnikai szolgáltatások, a működési paraméterek távoli monitorozásának lehetősége, a különböző mobiltelefon-alapú szolgáltatások és távoli rendszerfrissítések – jelentős előrelépést hozhatnak az ügyfélélmény további javításában.

A Renault és a Nissan választása elsősorban a vállalati igényekhez mért biztonság, illetve a Microsoft megfelelőségi szabályok iránti szigorú elkötelezettsége miatt esett az Azure platformra. Az Azure mindezek mellett többféle operációs rendszert, programozási nyelvet és eszközrendszert támogat, így rugalmasságot és egy egységes platform kialakításának lehetőségét nyújtja a Renault–Nissan vállalatszövetség számára annak érdekében, hogy az érintett szolgáltatások mindkét márka számára használhatók legyenek.

Új hangmenedzsment rendszer a Bose-tól

A mai vezetők különböző zavaró tényezőkkel szembesülnek mostanság, ami több ezer balesethez és halálesethez vezet évente. Hogy hozzájáruljon a biztonságos és élvezetes vezetési élményhez, a Nissan bemutatta a CES-en az új hangzás menedzsment rendszert, melyet a Bose fejlesztett ki annak érdekében, hogy az egyre bővülő, nem szórakoztató jellegű hangokat is elhozza az utastér belsejébe. Ez a rendszer növeli a járművezető tudatosságát különböző helyzetekben és segít növelni az általános biztonságot az utakon.

A Bose új hang menedzsment technológia célja, hogy segítse a járművezetőket a gyorsabb feldolgozásban és reagálásban a növekvő mennyiségű hallható információban, melyet  a mai és a következő generációs autók produkálnak úgy, mint a biztonsági utasítások, navigációs jelek, jármű rendszerriasztásokat, Bluetooth telefonálás, és az írott üzenetek felolvasásában.

A Bose új technológiáiának használatával, mint az UltraNearfield fejtámla hangszóró és a Bose által szabadalmaztatott algoritmusok a rendszer képes a nem szórakoztató jellegű hangokat a virtuális terünkbe hozza, evvel is felkeltve a figyelmünket a figyelmeztetésre.

A hirtelen balra kanyarodás a vezető baloldali fülénél generál egy azonnali figyelmeztető hangot. A Bluetooth telefonhívás fogadását oly módon lehet megvalósítani, hogy ez elsősorban a hívott fél irányába hallatszik, így az kevésbé zavaró, a többi utas számára. A sofőrnek megvan a lehetősége, hogy néhány figyelmeztető hangot személyre szabjon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: