DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Már bejárhatjuk az országot elektromos autóval?

Bár a publikus töltőpontok számát illetően Magyarország még elmarad Európa nyugati részétől, de a jelenleg üzemelő számos töltőpont már elég arra, hogy elektromos autónkkal probléma nélkül bejárjuk az országot, és a töltők száma egyre gyorsabban növekszik.

Az elektromos autók töltésének több módja is van; villámtöltőkkel, gyorstöltőkkel, de egy hagyományos konnektorral is elérhetjük, hogy autónk újra szárnyra kapjon.

Villámtöltés – 30 perc alatt

Villámtöltő állomásokon nagyjából 30 perc alatt 80%-ra tölthetjük fel az akkumulátort. Ideális megoldás, ha éppen úton vagyunk, és rá akaruk tölteni egy keveset.

Gyorstöltés – 4 óra alatt

Hagyja éjjel tölteni Nissan LEAF-jét: otthoni töltőberendezéssel az akkumulátor nagyjából 8 óra alatt tölthető fel. A választható 6,6 kW-os töltővel ez az idő mindössze 4 órára  – az új, nagy teljesítményű 30 kWh-s akkumulátor esetében pedig 5 és fél órára csökkenthető.

Konnektoros töltés – 12 óra alatt

A Nissan Leaf töltésének legegyszerűbb módja, ha a 10 amperes kábellel hagyományos elektromos hálózatra csatlakoztatjuk. Ezáltal gyakorlatilag bárhol tölthető, ahol rendelkezésre áll hagyományos konnektor.

01



BENZINKÚT HELYETT – OTTHONI TÖLTÉS

A Nissan LEAF mellett a töltés új értelmet nyer. Csupán dugja autóját a töltőre, és a 24 kWh-s modellel 100–160 kilométert, a 30 kWh-s modellel 125–200 kilométert vezethet.*

A Nissan LEAF-hez hagyományos töltőkábelt is biztosítunk – jól jöhet, ha Önnek nincs otthoni töltőberendezése, vagy éppen úton van és nincs a közelben gyorstöltő állomás. Ugyan a többi módszernél lassabb, de ezzel bárhol töltheti autóját, ahol hagyományos konnektort talál. A Nissan LEAF alapfelszeltségéhez egy további kábel is tartozik, amelyet a nyilvános gyorstöltő állomásokon használhat.

Ha azonban rendelkezik otthoni töltőberendezéssel, a választható 6,6 kW-os töltővel Nissan LEAF-jét saját garázsában is feltöltheti. Csupán csatlakoztassa rá, és a 24 kWh-os modell akkumulátora nagyjából 4 óra alatt, a 30 kWh-os modellé pedig 5 és fél óra alatt teljesen feltöltődik.

A NissanConnect EV alkalmazással az otthoni töltőberendezést távolról is vezérelheti okostelefonjáról, táblagépéről vagy számítógépéről. Ezzel tehát Ön szabhatja meg, hogy mikor induljon, illetve álljon le a töltés, kihasználva az áramszolgáltatók csúcsidőszakon kívüli, alacsonyabb tarifáit.

Ha otthonába otthoni töltőberendezést szeretne beszereltetni, forduljon a Nissan helyi szolgáltató partneréhez, az EQOS Energie-hez.

02

GYORS FELTÖLTŐDÉS AUTÓJÁNAK – TÖLTÉS ÚTKÖZBEN

Mivel a nyilvános töltőállomások nagyfeszültségű egyenárammal működnek, ezeken a pontokon a Nissan LEAF nagyon gyorsan – és gyakran ingyen – feltölthető. Ráadásul, mivel a töltőpontok száma napról napra nő, nem is gondolná, hogy milyen messzire juthat egyetlen nap alatt.

A standard csatlakozó mellett balra elhelyezett villámtöltő-csatlakozónak köszönhetően Ön a nyilvános villámtöltő állomásokra is rákötheti autóját, ahol mindössze 30 perc alatt töltheti fel az akkumulátort 80%-ra.

HOL VAN A KÖVETKEZŐ TÖLTŐÁLLOMÁS?

A töltőállomás-hálózat gyorsan bővül, hogy ki lehessen szolgálni az utakon közlekedő egyre több elektromos autót.

További információkért keresse fel a nissan.hu weboldalát.

*Becsült hatótávolság,  mérsékelt használat mellett. A tényleges hatótávolság a vezetési stílustól, az útviszonyoktól, külső hőmérséklettől és a klímaberendezés használatától függően változhat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: