DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Menetpróba - BMW M2 bemutató a Hungaroringen

Létezik olyan autós verseny, ahol akkor is örül az ember, ha harminc indulóból csak utolsó előttiként végez? A válasz igen: a BMW legújabb méregzsákja, az M2-es akkor is képes boldoggá és mosolygóssá tenni a vezetőjét, ha közben szembesül azzal a ténnyel, hogy a kollégák között közel sem ő a leggyorsabb pilóta a magyar F1-es aszfaltcsíkon…

Az előzményekről annyit: két héten keresztül 32 ország 300 újságírója vezethette a BMW újdonsá- gát a Hungaroring megújult aszfaltján a márka európai sajtóbemutatóján, hogy az új modell valódi közegében megismerkedhessen meg az idén tavasszal hatalmas sikerrel debütált kompakt sportautóval, az M2 Coupé-val. Az élményautózást a BMW professzionális instruktorai vezették fel kü- lönböző versenypályaszakaszokon, valamint egy közúti etapon. 

menetproba-bmw-m2-hungaroring-05



A program során a résztvevőknek lehetősé- gük nyílt arra is, hogy egy DTM versenyző mögött (majd mellett) valódi gyors köröket autózzanak a mogyoródi aszfaltcsíkon. A BMW M2 Coupé karosszériaelemeit egyegy legendás BMW versenyautóról mintázták a tervezők, nem titkolva a kompakt sportmodell bámulatos teljesítményét. A hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhá- rítót és az erőtől duzzadó kerékjárati íveket karakteres BMW M hűtőrács, 19 collos M duplaküllős alumínium keréktárcsák, valamint a sport kipufogórendszer ikervégződé- seivel ékesített széles hátsó terpesztés egé- szíti ki. A sportülések, az M sportkormány és az M2-es modellre optimalizált váltó mindeközben garantálja, hogy a BMW újdonsá- gának kormánya mögött mindig, minden szituációban felejthetetlen élmény legyen a vezetés.

A BMW M2 soros hathengeres, új fejleszté- sű, három liter hengerűrtartalmú benzinmotorja a legmodernebb M TwinPower Turbo technológiának köszönhetően percenkénti 6500 fordulatnál 370 lóerő maximális teljesítményt küld a hátsó tengelyre, amellyel a nagyteljesítményű kompakt sportautók új etalonjának alapjait fekteti le. A percenkénti 1400 és 5560 közötti főtengelyfordulat-tartományban rendelkezésre álló 465 Nm csúcsnyomaték pillanatnyi túltöltéssel akár 500 Nm-re is növelhető, amely az opcionális extrafelszereltségként elérhető hétsebességes M duplakuplungos automataváltóval és a Launch Control elnevezésű rajtprogrammal mindössze 4,3 másodperc alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/ órás sebességre a kocsit.

menetproba-bmw-m2-hungaroring-14

Az elektronikusan vezérelt aktív M differenciálmű, amely egyszerre optimalizálja a tapadást és a jármű stabilitását, ugyancsak kiemelt szerephez jut e téren. A lehengerlő menetteljesítményt a dinamikus menetstabilizáló rendszer M Dinamikus Módja fokozhatja tovább, amely a kerekek kontrollált, engedélyezett megcsúszásával kelti életre a versenypályás driftelés élményét. Teljesítményre optimalizált egyéniségének kihangsúlyozása érdekében a vadonatúj BMW M2 Coupé már az alapfelszereltség ré- szeként számos innovatív opciót magáénak tudhat. Az opcionális extrafelszereltségek listáját mindeközben a Drivelogic-kal ellá- tott, hétsebességes M duplakuplungos automataváltó (M DCT) színesíti, amely rendkívül gyors váltásokat tesz lehetővé, a motor fordulatszámának visszaejtése nélkül.

Egy különlegesség is lapul a meglepeté- sek tárházában: a GoPro applikációjának köszönhetően a BMW M2 Coupé sofőrje látványos videókkal teheti örök emlékké versenypályás élményeit, egy, a műszerfalra erősített apró kamerával, amelyet az iDrive vezérlőjével a központi kijelzőn nézve irányíthat. A versenypályás eredményeket eközben az M Laptimer alkalmazással azonnal ki is elemezheti, az információkat pedig e-mailben vagy a Facebookon keresztül azonnal meg is oszthatja barátaival. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: