DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Papír-Juke-kal ünnepel a Nissan

A Nissan azért társult Owen Gildersleeve brit művésszel, hogy egy életnagyságú Origami Juke-kal méltó módon ünnepelhesse meg a modell bemutatásának ötödik évfordulóját, és a piacvezetőnek számító, 700 ezer darabos eladási mennyiséget.

Az autótervezés legelső lépése, az ötletek papírra vetése ihlette az Owen Gildersleeve által kézzel készített, agyafúrt papír replikát, amely a Juke méreteivel pontosan megegyezik, és amely egyben a Nissan japán hagyományai előtti tisztelgés is.

Több mint 2000 papírlap hajtogatásával Owen mintegy 200 óra alatt készítette el a részletekbe menően élethű papírszobrot.

Nissan Juke origami



Az Origami Juke-on így megtalálható a Juke merész formatervének minden olyan jellegzetessége – a sárvédőívek, a fényszórók és hűtőmaszk –, melyek olyan egyedivé teszik a modellt a valóságban.

A brit művész elmondta: „Nagyon élveztem ezt a munkát – nem volt könnyű, de megérte. Számtalan hatás érvényesült ebben az alkotásban, mint például a Nissan japán gyökereit idéző origami technika. A végső soron rengeteg különálló papírlapból összeálló teljes struktúra emellett arra a sok ezer emberre is utal, akik munkájukkal hozzájárultak a Nissan Juke megszületéséhez, és azokra az ezrekre is, akik jelenleg is dolgoznak az autó gyártásán itt az Egyesült Királyságban.”

A Nissan Juke merész, feltűnő formaterve kulcsfontosságúnak bizonyult a modell sikerében. A modell piacra dobásával a Nissan egyben a kompakt crossoverek új kategóriáját is megteremtette, és a formatervet tekintve valami gyökeresen újat kínált vásárlóinak minden más autómodellhez képest.

A Nissan angliai, sunderlandi üzemében gyártott Juke ebben az évben lesz öt éves. Amióta 2010 októberében legördültek a gyártósorról az első példányok, azóta csak az Egyesült Királyságban 150 ezer, míg a teljes európai piacon mintegy 700 ezer Juke-ot adtak el, amivel a modell egyben a legnagyobb példányszámban értékesített kompakt crossover is.

A Nissan nemrégiben erősítette meg, hogy a Juke hosszabb távú jövője is biztosított az Egyesült Királyságban, és a modell következő generációját is a 100 millió fontos beruházással modernizált sunderlandi üzemben gyártják majd legalább 2020-ig.

Darryl Scriven, a Nissan európai formatervezési központjának tervezési vezetője elmondta: „Bármely új autómodell megalkotása egy darab papírral és ceruzával kezdődik. Az egyszerű kezdetek után egy bonyolult, sok száz magasan képzett ember munkáját, sok ezer munkaórát és milliós beruházásokat igénylő folyamat során jutunk el a gyártásig. Így azt gondolom kifejezetten alkalomhoz illő módon ünnepeljük meg a Nissan Juke ötödik születésnapját, hiszen ez az alkotás az egyszerű, de merész kezdeti lépésekre utal, ugyanakkor megtestesíti a márka mottójában is megjelenő innováció élményét.” 

Az Origami Juke bemutatóját az október 24–november 1. között tartott Origami Világnapokra időzítették.

Tudjon meg többet a Nissan origami Juke-járól:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: