DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Enduro életmód - A Hyundai legújabb szabadidő-autója

A Hyundai Motor a mai napon (csütörtökön), a 11. Szöuli Autószalonon ünnepli vadonatúj formatanulmányának, az ‘Enduro’ városi életmód szabadidő-járműnek világpremierjét.

Az ‘Enduro’ elnevezés az ‘Endurance’, azaz kitartás kifejezésből ered. Az Enduro megjelenésében a szabadidő-járművek stíluselemei a világ legkeményebb terepralijain versenyző motorkerékpárok látványával keverednek. Az Enduro a tökéletes partner azon modern városlakók számára, akik energikus, sportos életet élnek. A robusztus formavilágot merész formai megoldásokkal elegyítő Enduróból csak úgy sugárzik a kalandvágy és a szabadság érzése.

150402_HND-12_Enduro_main 



Az Enduro maga a 'tökéletes felszerelés' azok számára, akik szeretnének elmenekülni a mindennapokból. A jármű a Hyundai jellegzetes hatszögletű hűtőmaszkját új értelmezésben tálalja, ennek alacsonyabb tömegközéppontja a stabilitás érzetét kelti. Az első kerékdobot alumínium ív köti össze a hűtőmaszkkal, magabiztos megjelenést kölcsönözve az Endurónak.

Oldalnézetből az Enduro a crossover járművek jellegzetes sziluettjét mutatja, emelt hasmagassággal, szabadidő-járművekre jellemző kerékív-toldatokkal, és a karosszéria alsó felét borító, sötétszürke burkolattal, amely egyszerre kelt robusztus és védelmező hatást, miközben a mobilitás és a mozgékonyság érzetét nyújtja. A C-oszlopokat különleges aerodinamikai elemmel szerelték fel, amely hozzájárul a légellenállás csökkentéséhez, míg a küszöbtoldatokba beépített fellépők révén könnyebben elérhető a tetőcsomagtartó.

A C-oszlopot a hátsó lámpatestek kötik össze a hátsó légterelővel. Az Enduro orrkialakításához hasonlóan a hátsó kerékdobból és lökhárítóból alumínium légterelő emelkedik ki, ami optikailag egységbe fogja a fart, valamint otthont ad a ködlámpáknak. A gondosan megformált hátsó kerékdob még markánsabb megjelenést és robusztus kiállást kölcsönöz a tanulmányautónak.

Érzelemdús, érzéki és dinamikus - szenvedéllyel megtervezett utastér

Az Enduro belső terében ugyanazzal a részletekbe menő, gondos kidolgozással találkozhatunk, mint kívül. A Hyundai formatervezési csapata egy olyan, érzelmekben gazdag tanulmányt kívánt alkotni, amely érzékiséget és dinamizmust fejez ki. Ennek érdekében organikus, egymással kölcsönhatásra lépő íveket és vonalakat használtak, amelyek intenzív, ugyanakkor robusztus és kifinomult karakterrel ruházzák fel az autót.

A műszerfal és a középkonzol kidolgozásában a vízszintes és függőleges elemek látványos kombinációjával találkozhatunk, ami sportos, robusztus és tartós hatást kelt. Az Enduro utasfülkéje mintegy körülöleli a vezetőülést, dinamikus légkört teremtve, egyben kihangsúlyozva a szerkezet robusztusságát. A műszeregység olyan, integrált kijelzőn keresztül nyújt tájékoztatást, amely vezetőközpontú kialakítása révén a lehető legkisebb mértékben vonja el a figyelmet.

A beltérben számos apró részlet erősíti meg az Enduro sportos, divatos, modern karakterét. Azokat az utastéri komponenseket és felületeket, amelyeket megérintenek az utasok, sportfelszereléseket idéző látványelemek díszítik. A kormánykerék a közúti kerékpárok kormányát és annak markolatát idézi, míg az ajtókilincsekhez terepmotorok szolgáltak ihlettel. A csomagtartó strapabíró, rugalmasan alakítható tér, amelynek sokoldalú, fiókos rekeszeiben a legkülönfélébb sporteszközök helyezhetők el.

Fejlett technológiák a fokozott biztonságért és ösztönös kezelhetőségért

Az Enduro robusztus megjelenésének és praktikus belső terének megalkotása során a Hyundai formatervezési csapata fejlett technológiák igénybe vételével gondoskodott a fokozott vezetési élményről.

A hagyományos külső visszapillantó tükröket oldalra és hátra tekintő kamerák helyettesítik, amelyek képe a tetőkonzolon elhelyezett monitoron jelenik meg. Ez a megoldás a szokásosnál jóval szélesebb látómezőt biztosít a vezetőnek, így az gyorsan és megbízhatóan tudja ellenőrizni a jármű környezetét, illetve a forgalmat.

Az utastérben újszerű távirányító szolgál a középkonzoli kijelzőn megjelenő menürendszer alsó és felső elemeinek az integrált vezérlésére. A 'felső kapcsoló' üzemmódban a távirányító az infotainment rendszer menüjét vezérli, míg azt 'alsó gomb' állásban a légkondicionáló, illetve a fűtés és szellőzés kezelésére biztosít kényelmesebb, ösztönösebb megoldást. A hátsó ülések saját klímavezérléssel rendelkeznek; a sokféleképpen variálható ülések révén rugalmasan bővíthető a csomagtér, ami még praktikusabbá és még rugalmasabbá teszi az autót.

Hyundai HND-12 Enduro / Műszaki adatok 

Karosszériatípus                  Háromajtós ferdehátú szabadidő-jármű

Férőhelyek száma         4 ülés

Hosszúság                      4271 mm                           Szélesség                        1852 mm

Magasság                       1443 mm                           Tengelytáv                2650 mm

Erőforrás                       2.0 T-GDI, közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotor

Erőátvitel              7-DCT, 7 fokozatú, duplakuplungos sebességváltó 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: