DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WTCR

WTCR: Megjöttek a teljesítménykiegyenlítés adatai

A várhatónál jóval később – két nappal a szezonnyitó előtt –, de nyilvánosságra hozták, milyen büntetősúlyokkal és motorteljesítménnyel kezdik meg a szezont a világkupán részt vevő típusok. A Hyundai egészen kedvező paramétereket kapott.

A TCR módosított az autók minimumtömegén, 20 kilogrammal csökkentette azt: így az alsó limit a szekvenciális váltóval felszerelt autók számára 1265 kg, a DSG-autók számára 1230 kg – utóbbiak azonban nem indulnak a világkupa állandó mezőnyében. Erre a minimumtömegre az április 7-8-i marokkói szezonnyitón minden autó 60 kg kompenzációs súlyt kap, melyet a WTCC-ből ismert módon változtatnak az eredmények tükrében.

Emellett azonban létezik a Balance of Performance (BoP), azaz teljesítménykiegyenlítés is, melynek lényege, hogy a TCR-modelleket azonos szintre hozza. A BoP korlátozásai nem csupán a WTCR-ben, hanem minden TCR-bajnokságban érvényesek. Ezeket a paramétereket a gyártók nem kapták meg a múlt heti barcelonai tesztig, ezért a megszokottnál is kevesebb kapaszkodót jelentett annak eredménye.



A teljesítménykiegyenlítést három módszerrel érik el: súlyozással, motorerő korlátozásával, valamint a hasmagasság szabályozásával. A BoP is módosul a szezon közben az eredmények tükrében. Első körben a Hyundai és a Volkswagen autója nem kap plusz súlyt, az Alfa Romeo, Honda és Peugeot 20 kg-mal könnyebb, SEAT (Cupra) 10 kg-mal könnyebb, az Audi 10 kg-mal nehezebb lesz.

Az Alfa és Peugeot 102,5 %-nyi motorerővel futhat, egyedül a Honda teljesítményét korlátozzák 97,5 %-ra. A hasmagasság minden autó esetében 80 mm lesz.

 

A WTCR autói és a teljesítménykiegyenlítés:

Modell

Ballaszt (BoP)

Motorerő

Audi RS3 LMS

+ 10 kg

100 %

Hyundai i30 TCR

0 kg

100 %

Volkswagen Golf GTI TCR

0 kg

100 %

Cupra TCR

- 10 kg

100 %

Alfa Romeo Giulietta TCR

- 20 kg

102,5 %

Honda Civic Type R FK8 TCR

- 20 kg

97,5 %

Peugeot 308 TCR

- 20 kg

102,5 %

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: