DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
WTCC

Ambiciózus tervvel készül a Zengő Motorsport

Jövőre alapjaiban változik meg a WTCC helyzete: olcsóbbá válnak a versenyautók, ami kiváló lehetőséget ad a kisebb csapatok kibontakozására. Zengő Zoltán „magyar” autóval vágna bele a következő évbe.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, minden valószínűség szerint a WTCC és a TCR nemzetközi sorozata jövőre összeolvad. A WTCC főként gyártóközpontú gondolkozásmódja ezzel alapvetően változik majd meg: előtérbe kerülnek az olcsóbb és egyszerűbb, privát kezekben lévő versenyautók, ennek következménye pedig, hogy a kisebb költségvetésű csapatok várhatóan nagyobb mozgástérrel fognak majd rendelkezni, már ami a pénzügyeket érinti. Zengő Zoltán ezt kihasználva máris a jövő évi lehetőségeket firtatja.

zengo_wtcc_2017

A Zengő Motorsport célja évek óta az, hogy magyar pilótákat és magyar szerelőket emeljen nemzetközi színtérre - ez jövőre sem fog változni


“Természetesen szeretnénk maradni a bajnokságban, és komoly terveink vannak 2018-ra, de akadnak még bizonytalanságok, amiknek a végére kell járni, mielőtt elkötelezzük magunkat. Ez elsősorban a nevezési díjakat érinti; pontosan látnunk kell, milyen költségvetésből lehet majd csapatot indítani a WTCR-ben. Egyelőre az esetleges pénzdíjakkal kapcsolatban is ellentmondásos hírek érkeztek, úgyhogy az első feladat ezeknek a tisztázása lesz” – nyilatkozott a WTCC Blognak.

A hosszabbitas.hu értesülései szerint a 2018-as idényre megnőnek majd a nevezési díjak, aminek egyetlen oka van: mivel a gyári istállók eltűnnek, a többi nevezőnek kell majd összedobnia az éves költségvetést. Idén például a Volvo és a Honda gyári istállója is fejenként 315 ezer eurót fizetett be a közösbe, amit ezek után a privát csapatoknak kell majd pótolniuk. Az egekbe azért várhatóan nem fognak felugrani a költségek – 26 autó nevezhet a következő szezonra, és jó esély van rá, hogy közel teljes létszámot érjen el a szervezőség, így a terhek is szétoszlanának. Csapatonként egyébként minimum 2, maximum 4 autóval nevezhetnek majd a résztvevők, a Zengő Motorsport pedig a felső limitig menne – a részben Magyarországon gyártott Audi RS3-mal.

audi_tcr_2017

Jövőre ezen az autón köszönhet vissza a zöld-fekete színösszeállítás

“A terveim szerint 2-4 autót indítanánk jövőre, csupa magyar versenyzővel" - folytatta a csapattulajdonos. "Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy vannak még magyar tehetségek. Nagy Dani, Nagy Norbi, Ficza Feri és Szabó Zsolti is megfordult a csapatunknál; közülük kerülhetnek ki a 2018-as pilóták. Ami pedig az autót illeti, az idén bemutatkozó Audi RS3 LMS szerepel a terveink között, ami újabb magyar kapcsolódási pontot jelenthet, hiszen az autó 2 literes turbómotorja Győrben készül” – zárta nagyravágyó terveit.

Zengő Zoltán csapata (néhány beugró szerepléstől eltekintve) 2010-ben Michelisz Norberttel debütált a túraautós világbajnokságban, ám szinte minden évben erőn felül teljesítve, az utolsó pillanatokban hozták össze az aktuális év költségvetését. Az említett szabályváltoztatások vélhetően hirtelen lélegzethez juttatják majd a csapatot, akik így újult erővel vághatnak bele egy nemzetközi megmérettetésbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: