DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WTCC

Kicsoda ez a Thed Björk?

Michelisz Norbert WTCC-s riválisa néhány éve nemzetközi szinten még ismeretlen volt, ehhez képest idén túraautó-világbajnok lehet. A kétgyermekes apa több mint tíz STCC-ben töltött év után lépett ki a vb-re.

A régivonalas túraautósok többségéhez hasonlóan Thed Björk versenyzői pályafutása is formulaautósként indult, meglehetősen biztatóan: már második szezonjában, 1999-ben megnyerte a svéd és északi (Nordic) bajnoki címeket. Ezt egy kevésbé eredményes szezon követte Amerikában, a Barber Dodge Pro Series sorozatban – az ellenfelek listájában egyetlen ma is jól csengő név, Ryan Hunter-Reay szerepel –, majd az az időszak következett, melyet a kísérletezés két évének nevezhetünk.

2001 és 2002 során Björk teljes szezont futott az FIA sportautó-bajnokságában, ahol az SR2-es géposztályt meg is nyerte az amerikai Larry Oberto csapattársaként egy Lola B2K/40-nel (ebből a versenygépből később Le Mans-i prototípust fejlesztettek). Versenyzett a svéd GT-szériában, kipróbálta magát a daytonai 24 óráson és a Le Mans-i 24 órás LMP900-as kategóriájában, majd egy eredménytelen fél szezonra visszatért a formulaautókhoz az F3000 kategóriába. 2001-ben mutatkozott be beugróként a svéd túraautó-bajnokságban, az STCC-ben is, érdekességképp Roberto Colciagót helyettesítve, aki ma Michelisz csapatában, a M1RA-ban versenyez. Második helyezése jelezte, hogy lehet keresnivalója a sorozatban.



2004-től fogva a nemzeti túraautós szériák egyik legerősebbjének számító STCC vált Björk fókuszává, és több mint egy évtizeden keresztül az is maradt. A vretstorpi születésű svéd először 2006-ban hódította el a svéd bajnoki címet egy Audival, majd, mikor a szériát már skandináv túraautó-bajnokság néven ismerték, 2013 és 2015 között három éven keresztül veretlen volt. A legfölényesebben az első idényben szerezte meg a címet, 12-ből nyolc győzelemmel és közel 100 pont előnnyel. A sikeres évek alatt már a Volvo alkalmazásában állt.

Bár Björk a svéd pályák egyik legnagyobb ászának számított ebben az időszakban – nyert bajnoki címet a svéd GT (2003) és Camaro Cup (2011) szériákban is –, nemzetközi szinten mégis alig lehetett találkozni a nevével. A legjelentősebb két alkalmi szereplés volt: 2006-ban a DTM-ben, Nicolas Kiesa helyén – rebesgették, hogy állandó ülést kaphat következő szezonra az Audinál, de ez nem valósult meg –, valamint 2013-ban a WTCC-ben Kínában, ahol a Volvo C30-at vezette vendégpilótaként. Szabadedzés-elsőséggel vonta magára a figyelmet, bár a futamokon nem jött ki a lépés.

Mikor a Volvo 2016-ban a TC1-es S60-nal csatlakozott a WTCC-hez, logikus választás volt az első három évben STCC-t megnyerő Björköt ültetni az egyik autóba. A patrióta svéd márka ekkor még hazai csapathoz ragaszkodott, a másik Volvóban Fredrik Ekblom és Robert Dahlgren váltotta egymást. A kirívó eredményeket azonban a gyakran Q3-ba jutó Björk szerezte, köztük az első győzelmet a sanghaji nyitófutamon, épp Michelisz előtt.

A Volvo belátta, hogy világbajnoki szinten nemzetközi csapatra lesz szükség a sikerhez: idén három autóra bővítettek, de csak egy svéd maradhatott, Björk. Ám hiába fűztek nagy reményeket Nick Catsburghoz és a Jose Maria Lopez babérjaira törő Nestor Girolamihoz, a bajnoki esélyeket mégis Björk szállította, aki az év kezdetétől fogva a vb-tabella elejéhez közel tartózkodott.

A svéd nem feltétlenül gyorsaságával tűnik ki a többiek közül, hiszen csupán kétszer nyert, pole-pozíciót pedig egyedül Monzában szerzett. Van azonban öt másik dobogós helye, nyitófutamokon és főfutamokon hasonlóan jól teljesített, és ami ennél is fontosabb, mindössze két futamon nullázott, míg Michelisz kínai kizárásával együtt ötször. Így lehet, hogy Björk 6,5 pont előnnyel érkezik a pénteki katari szezonzáróra a magyar pilóta előtt, és mivel a pálya is a motorerőben kiváló Volvónak kedvez, jó esélye van rá, hogy már második szezonjában világbajnoki címet szerezzen.

Ami a 36 éves Björk magánéletét illeti, a szőke svéd két gyermek apja. Előző kapcsolatából születetett lánya, Elina, aki már tíz éves. Felesége, Cecilia mindössze másfél éves kisfiának édesanyja. Tavaly Björk a versenyeket követően sietősen hagyta el a Hungaroringet, hogy a kórházba érjen feleségéhez, de mikor Svédországban leszállt a gépe, fia már megszületett. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: