DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WTCC

Egyesülhet jövőre a WTCC és a TCR

Sajtóhírek szerint folyamatosan zajlanak a tárgyalások az FIA és a TCR tulajdonosai között arról, hogy a következő két szezon során utóbbi szabályrendszerének megfelelő autók induljanak a világbajnokságon.

Hosszú ideje nagy a csend a Túraautó-világbajnokság jövője körül, amely korántsem tűnt biztosítottnak az elmúlt hónapokban. Miután a tavalyi év végén a Lada és a Citroën is kiszállt a sorozatból, egyértelművé vált, hogy a 2014-ben bevezetett TC1-es szabályrendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így új megoldás után kellett néznie a szervezőknek. Eleinte a Class One merült fel elképzelésként, amely nagyjából a DTM-ben és a japán Super GT-ben látott technikai regulákat jelentené, ám a gyártók és főleg a privát alakulatok ez iránt sem érdeklődtek.

tcr-wtcc-2



Most viszont úgy tűnik, az FIA a leglogikusabb lépés felé tart, a két nívós túraautós szaklap, a TouringCarTimes.com és a TouringCars.net egyaránt arról számolt be, hogy az elmúlt időben folyamatosan zajlottak a tárgyalások a Nemzetközi Automobil Szövetség és a TCR-t irányító WSC Ltd. között arról, hogy átvegyék a Marcello Lotti által megálmodott kategória szabályrendszerét. Az egyeztetések során harmadik félként a WTCC promótereként tevékenykedő Eurosport Events is részt vesz, és sajtóhírek szerint közel lehet egy kétéves szerződés aláírása, mely szerint 2018-ban és 2019-ben a TCR-regulák jelentenék a széria alapját.

Ez a TouringCarTimes.com szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy a WTCC és a TCR International Series egybeolvadna, hiszen két egyforma szabályrendszert használó nemzetközi sorozatot nem bírna el a túraautós piac. Az együttműködésből viszont nem csak a világbajnokság profitálna, hanem a TCR is, hiszen az Eurosport révén egy jóval erősebb marketing és közvetítési háttér állna a rendelkezésükre. A hírek szerint viszont ahogy a TCR-ben, úgy az egyesülő bajnokságban is korlátoznák a gyártói részvételt – a Lotti-féle szisztémának gyakorlatilag ez az egyik alappillére.

Emiatt viszont elképzelhető, hogy a WTCC neve és rangja is megváltozná, hiszen elvileg az FIA előírásai szerint legalább két gyári csapatnak indulnia kell egy sorozatban ahhoz, hogy világbajnokságnak nevezzék. A TouringCarTimes.com úgy tudja, hogy a pletykák szerint „FIA WTCR” lehet a széria új neve, s ezzel FIA világkupává válna a sorozat. Az érintett felek egyelőre nem kommentálják az értesüléseket, amíg le nem zárulnak a tárgyalások, amelyre a következő hetekben vagy akár néhány napon belül is sor kerülhet, de legkésőbb a Motorsport Világtanács december eleji ülésén megszülethetett a végleges bejelentés a két túraautós bajnokság jövőjéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: