DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WTCC

Monteiro rosszul volt, ha kinyitotta a szemét

A Honda vb-éllovas pilótája további részleteket árult el arról, hogyan érezte magát hatalmas bukása után – szavaiból úgy tűnik, a baleset jóval súlyosabb volt, mint amit előzetesen kommunikáltak.

Tiago Monteiro szeptember elején szenvedett óriási balesetet a Honda barcelonai tesztjén, amely után két és fél hétig kórházban tartották. Már abból sejteni lehetett, hogy a csapat sajtóközleményei nem véletlenül nem részletezik, pontosan milyen állapotban van a portugál pilóta, ahogy az általa a közösségi oldalakra feltöltött letakart szemű fotók és a WTCC oldalán a minap megjelent videóban látottak – többeknek, így nekünk is feltűnt, hogy furcsa a vb-éllovas tekintete – sem volt túl biztató. Monteiro az interjú második részében be is ismerte, hogy többek között a látásával is problémái voltak a balesetet követően, amely a szavai alapján valóban nagy erejű becsapódás lehetett:

„Az első napok nagyon kemények voltak, nem tudtam jól lélegezni, nem tudtam beszélni. Pontosabban tudtam, de nem tudtam rendesen artikulálni, amit mondani szeretnék. Viszont nem felejtettem a nyelveket, a spanyolt, az olaszt, szóval ez a része rendben volt. Mozgatni is tudtam mindenem, egyszerűen csak őrülten nagy fejfájás kínzott. Akárhányszor kinyitottam a szemem, rosszul éreztem magam, mindent duplán láttam, folyamatosan hányingerem lett.”

monteiro-baleset-video-2



„Az első három-négy nap arról szólt, hogy visszanyerjem az olyan alapvető érzéséket, mint a pontos légzés, emellett enni és inni sem tudtam rendesen. Nem tudtam 15 percnél tovább aludni egyhuzamban, mert a fejfájásom felébresztett, így egyre fáradtabb és idegesebb is lettem, ez mind megnehezítette a dolgom. Azt kérdeztem magamtól, hogy fogok-e újra rendesen beszélni, fogok-e újra látni és rendesen mozogni. Örültem, hogy a gerincemnek nem esett semmi baja, tudtam mozgatni a lábaimat és a karomat is, de éreztem, hogy valami nincs rendben.”

„Utána bejött apukám, a feleségem, néhány barátom is meglátogatott, ez mind jól esett, miközben közel két hétig intenzív osztályon feküdtem. Amikor végre kiengedtek a barcelonai kórházból és átszállítottak Portugáliába, az pszichológiai szempontból egy fontos pillanat volt. Sokkal jobban éreztem magam, hiszen közelebb kerültem a családomhoz. A harmadik hétre fordulva elkezdtem lábra állni és mozogni újra, elolvastam az összes üzenetet, amit kaptam. Nagyon megható volt, hogy ilyen sokan gondoltam rám, olyan barátok is, akiket évek óta nem is láttam, valamint rajongók. Az ilyen üzenetek mindig segítenek abban, hogy motivációt szerezz.”

„Minden héten javult az állapotom, és a negyedik héthez érkezve kezdett igazán gyógyulni a szervezetem. Az utolsó négy hét igen kemény volt, több különböző fázison mentem keresztül ez idő alatt, de most visszanézve óriási volt a javulás, főleg az utolsó négy-öt napban. Fizikailag sokkal jobban érzem magam, ami szintén nagyon motivál, mert végre úgy érzem, jó irányba haladnak a dolgok. Az első hetekben nagyon lassú volt a javulás, de most már felgyorsult és sokkal jobban érzem magam.”

A kérdés most már csak az, hogy a Monteiro által említett korai panaszokból mennyi maradt meg mostanra, ugyanis a videóban továbbra sem tűnik tökéletesnek a hondás tekintete. Michelisz Norbi csapattársára a jövő hét elején egy komoly orvosi vizsgálat vár – azon dől el, hogy a Formula-1-et is megjárt versenyző rajthoz állhat-e a túraautó-világbajnokság soron következő kínai fordulóján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: