DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WTCC

Michelisz 60 %-ot ad magának a vb-címre

A WTCC utolsó négy versenyére készülő magyar Honda-versenyző szerint a hátralevő pályák kedveznek neki. Százalékokban fejezte ki, melyik pilóta mennyire esélyes a végső sikerre.

Hosszas, három hónapnyi szünet után jövő hétvégén folytatódik a WTCC szezonja: az évad négy ázsiai versennyel, Kínával, Japánnal, Makaóval és Katarral fog befejeződni. Miután ezeken a hétvégéken összesen még 240 pont szerezhető, a harmadik helyen, az éllovas csapattárstól, Tiago Monteirótól mindössze 29 ponttal lemaradó Michelisz Norbertnek még minden esélye megvan arra, hogy ő legyen 2017 túraautó-világbajnoka.

A versenyző az Indexen írt rovatában kifejtette, a hátralevő pályák többsége kedvező a Hondának: a márka számára általában gyenge Sanghajt Ningbo váltja Kínában, Motogiben épp ő győzött tavaly, az utcai pályákon pedig szárnyalni szokott a Civic, ezért Makaót is nagy reményekkel várhatják. Gyors és közepes kanyarjaival, hosszú egyenesével a szezonzárónak otthont adó Losail az a helyszín, mely inkább a fő rivális Volvónak kedvez.



Michelisz azt is kiemelte, hogy a Volvo és Honda más csapatutasítás-stratégiával készül a hajrára. „Bár a Volvo nem jelentette be ezt hivatalosan, de Catsburg argentínai nyilatkozata és a hozzám eljutó információmorzsák alapján arra következtetek, hogy a svéd gyártónál egyértelműen Thed Björköt fogják támogatni a hátralevő versenyeken. Ezzel szemben a Hondánál egyelőre szó sincsen csapatutasításról, amit jól jelez, hogy Argentínában a főfutamon nemhogy nem kellett elengednem az első helyért a bajnokságot vezető Monteirót, hanem egyenesen azt kérték tőlünk, hogy ne kockáztassuk a kettős győzelmet, a sorrendet megőrizve érjünk be a célba” – írta.

A versenyző százalékos aránnyal számszerűsítette, melyik versenyzőnek mekkora esélyt ad a bajnoki címszerzésre. A 100 % ebben az esetben azt jelentené, hogy az illető biztosan megnyeri a világbajnokságot. Michelisz saját magát 60 %-ban véli esélyesnek, melyet így magyarázott:

„Harmadik vagyok a bajnokságban, de alapvetően az elmúlt időszak tendenciája miatt gondolom úgy, hogy nekem van a legjobb esélyem arra, hogy harcba szálljak Monteiróval és Björkkel a bajnoki címért. A Nürburgring óta a három időmérőn kétszer megszereztem a pole pozíciót, egyszer második lettem, a főfutamokon pedig hasonlóan teljesítettem: két győzelem, egy második hely. Jó formában érzem magam, és ha ezen az úton megyek tovább… Igen!”

A versenyző a tabellát vezető Monteirónak és a két csapattársa által támogatott Thed Björknek 75-75 %-ot adott. Nicky Catsburg (Volvo, 5. hely) 35 %-ot, Rob Huff (Münnich Citroen, 7. hely) 20 %-ot, Mehdi Bennani (SLR Citroen, 4. hely) pedig 15 %-ot kapott az esélyeket latolgató Michelisztől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: