DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCC

Ehrlacher nyert Chilton büntetése után, Michelisz az első körben kiesett

Már az is meglepő teljesítmény volt Yann Ehrlachertől, hogy csak egyetlen pozíciót veszített a rajt után, és tartani tudta a második helyet: amelyből győzelem lett a vezető Tom Chilton vitatható büntetése után.

Az időmérő 10. helyezettje, Yann Ehrlacher állhatott fel a nyitófutam pole-pozíciójába Termas de Rio Hondóban, aki a start után megőrizte a vezetést, a negyedik kanyarban azonban a második helyről induló Tom Chilton megelőzte a Ladát. Mehdi Bennani szintén támadta, a fiatal francia azonban visszaverte próbálkozásait. Hátrébb Michelisz Norbert indult el a nyolcadik pozícióból, helyeket azonban nem sikerült javítania – a mezőny sűrűjében összekoccant csapattársával, Thiago Monteiróval, majd le is csúszott a pályáról.

Nem sok jót sejtetett, hogy a riválisok mind elhúztak mellette: mikor mindenki lehagyta, már látni lehetett, hogy nem puszta lendületvesztésről van szó. A Honda bal első kereke defektet kapott, Michelisz versenye így már az első körben véget ért. A magyar pilóta kerékcsere után visszatért a pályára, de egy kör hátrányban.



Chilton kisebb előnyt épített ki az élen, míg Ehrlacher meglepően eredményesen tartotta a második pozíciót Bennani és Guerrieri előtt. Csak mögötte következtek a gyári autók, a három Volvo és Monteiro, akikkel szemben az argentin harciasan védte pozícióját: egy ízben összeért Thed Björkkel, akinek össze kellett szednie a megcsúszó Volvót – vissza is esett két csapattársa mögé. Néhány körön belül mégis ő volt a svédek egyetlen talpon maradt versenyzője: Girolami és a defektet szenvedett Catsburg is kiállt.

A 11-ből 9. körben érkezett a váratlan fordulat: Chilton 5 másodperces büntetést kapott – még a futam elején, az előzés közben lökte meg Ehrlachert, habár nem túlzottan agresszíven. A brit ekkor 2,9 másodperccel vezetett, azaz a ladás állt győzelemre. Chilton így hiába szelte át elsőként a célvonalat, hátrasorolták egészen a 4. helyre: Yann Ehrlacher, akinek eddigi legjobb WTCC-s eredménye 8. helyezés volt, a Ladával megszerezte első futamgyőzelmét!

Bennanit rangsorolták a második helyen, míg Guerrieri feljött a dobogóra hazai futamán – a szezonnyitó óta, ahol futamgyőzelmet szerzett, először állt a pódiumon. A Chilton mögött 5,1 másodpercre beérő Monteiro már épp nem szerzett ingyen pozíciót a büntetés miatt, ő ötödik lett. Mögötte ért célba Thed Björk és a 12. helyről felzárkózó Rob Huff. Filippi, Coronel és Michigami szerezték a hátralevő pontokat, a japán pilóta idei mindössze második egységét, annak ellenére, hogy az utolsó rajthelyről startolt motorcseréje miatt.

A sort a három magyar pilóta zárta, Nagy Dániel 12., Szabó Zsolt 13., a bokszban járó Michelisz a 14. pozícióban.

 

A futam eredménye: 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: