DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WTCC

WTCC: Látunk Michelisz-győzelmet a Ringen?

A Honda és Volvo kiemelkedni látszik a világbajnokság mezőnyéből, Michelisz Norbert pedig olyan hazai közönséggel rendelkezik, mint senki más. Előzetes és program a hetedik hungaroringi hétvége előtt.

Már menetrendszerűnek tartjuk, hogy a túraautó-világbajnokság a szezon elején – idén harmadik fordulóként – a Hungaroringre érkezik: a magyar versenypálya nélkülözhetetlen része a WTCC-nek, sőt, külföldi versenyzők is elismerik, sehol máshol nem teremtenek olyan hangulatot a szurkolók, mint Magyarországon.

„Hét évvel ezelőtt nagy kockázatot vállaltunk, amikor úgy döntöttünk, beugrunk Marokkó helyett” – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérizgatója a WTCC hétvégi magyar fordulóját megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón. „Azóta kiderült, hogy ez a Hungaroring életének egyik legjobb döntése volt, és ma már természetesnek vesszük a versenyünket.”



A WTCC hazai népszerűségének kulcsa a saját versenyző, aki idén a világbajnoki címre is esélyes lehet: Michelisz Norbert a hungaroringi szurkolók szeme láttára nőtt fel a WTCC-ben. „Ezen a szinten nem számít, ki mennyire ismeri a pályát, ebből nem származik tizedekben mérhető előnyöm. A hangulat és iszonyatos profizmus az, ami miatt jó minden évben visszajönni. Pályafutásom tíz éve alatt sok helyszínen jártam már, nem hazabeszélek ezzel” – mondta a Castrol Honda versenyzője, aki kétszer nyert a Hungaroringen.

Michelisz szezonja eddig nem a vártaknak megfelelően alakult, két versenyhétvége négy futamán csak egy dobogót szerzett, negyedik helyen áll a pontversenyben, melyet csapattársa, Tiago Monteiro vezet. A magyar versenyző azonban annak ellenére is bízik a győzelemben – biztató ómen, hogy egy ideje a páratlan évek sikerülnek neki jobban –, hogy az első fordulók eredményei alapján a Hondák maximális, 80 kilogrammos büntetősúlyt kapnak a hétvégére.

Michelisz legutóbbi, egyben első gyári győzelmét tavaly Japánban szerezte

A szezon négy versenyét négy márka, a Chevrolet, Honda, Citroen és Volvo nyerte, a japán és svéd gyártó azonban szemlátomást mégis a többiek előtt van, jelenleg úgy tűnik, a két gyári formáció pilótái küzdhetnek a világbajnoki címért. A pontverseny jelenlegi állása szerint Michelisz és Monteiro között két volvós áll: Thed Björk foglalja el a második helyet, a harmadik pedig Nick Catsburg, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón.

„Fantasztikus helyszín a Hungaroring. Tudom, hogy mindenki Norbi miatt van kint, de akkor is öröm itt versenyezni” – kezdte a holland pilóta, aki a mogyoródi aszfaltcsíkról csak jót tudott mondani. Ami a Volvót illeti: „Gyorsabb, mint a Lada!” – kezdte viccelődve, utalva tavalyi csapatára. „Nagyon boldog vagyok az idei teljesítményünkkel és a harmadik hellyel. A Honda rendkívül erős csapat, a Volvo számára pedig ez csupán a második év a szériában. Nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy harcba szálljunk velük.”

A magyar közönség idén sem csupán Michelisznek szurkolhat: a Zengő Motorsport színeiben Nagy Dániel készül első hazai WTCC-versenyére. „Sokáig én is a lelátón szurkoltam a versenyen, tavaly már csapattagként voltam itt, idén pedig versenyezni is fogok” – mondta a fiatal pilóta. Beszédes adat az idő múlásáról, hogy Nagy 12 éves volt, mikor a világbajnokság először a Hungaroringre érkezett. Azóta ő is Michelisszel egy mezőnyben versenyez, és karrierjének egy fontos mérföldkövét is letudhatta: „Egy utólagos büntetésnek köszönhetően soroltak előre a 10. helyre, de ez nem változtat azon, hogy megvan az első pontom. A sors fura fintora, hogy ez épp Monzában sikerült, ami az egyeneseivel nem kedvezett az autónak.”

Egy év szünet után a túraautó Európa-kupa, az ETCC mezőnye is a Hungaroringre érkezik a világbajnokság kíséretében. Itt a Zengő Motorsport színeiben nem kevesebb, mint három magyar pilóta versenyez: Nagy Norbert, a tavalyi harmadik helyezett, valamint György Anett és Szabó Zsolt.

Az ETCC és WTCC hétvégi programja tv-műsorral:

2017. május 12. péntek

13:00–13:45 ETCC 1. teszt
14:45–15:30 ETCC 2. teszt

2017. május 13. szombat

09:00–09:45 WTCC 1. szabadedzés
10:30–11:15 ETCC szabadedzés
14:00–14:45 WTCC időmérő edzés (Eurosport 2, M4 Sport 15:25 felvételről)
15:00–15:20 WTCC MAC3 (Eurosport 2)
15:45–16:15 ETCC időmérő edzés

2017. május 14. vasárnap

09:00–09:25 ETCC 1. futam (Eurosport 2)
10:05–10:30 ETCC 2. futam (Eurosport 2)
12:35–13:00 WTCC nyitóverseny (Eurosport 1, M4 Sport)
13:45–14:15 WTCC főverseny (Eurosport 1 élőben, M4 Sport 16:15 felvételről)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: