DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WTCC

Új kihívásokkal néz szembe a Volvo a Hungaroringen

Miután két héttel ezelőtt történelmi győzelmet aratott az FIA túraautó világbajnokság monzai futamán, a mostani hétvégén máris új kihívással kell szembenéznie a Polestar Cyan Racing csapatának: a szurkolók kedvencének számító Hungaroringen a maximális 80 kilogrammos súlykompenzációval terhelve áll rajthoz a Volvo S60 Polestar TC1.

A kompenzációs súlyt az előző versenyen elért átlagos köridők alapján számolják ki; ott a Volvo S60 Polestar TC1 bizonyult a mezőny leggyorsabbjának, fej-fej mellett a legnagyobb vetélytársnak számító Hondával.

„Kemény, de tisztességes versenyre számítok, főleg a Hondával, akivel egy súlycsoportba kerültünk, de a Citroënnel is. Remélem, itt is ugyanazzal a pozitív érzéssel foghatok neki a versenynek, mint Monzában - ott csodálatosan futott az autó. Tavaly jól teljesítettünk a Hungaroringen, szerintem idén képesek vagyunk felülmúlni akkori önmagunkat.” - nyilatkozta Thed Björk.

wtcc-2017-monza-volvo-02



Thed Björk monzai győzelmével előre lépett a bajnokság második helyére, míg csapattársa, Nicky Catsburg annak ellenére a harmadik, hogy olaszországi hétvégéje szerencsétlenül alakult.

„Maximális kompenzációs súllyal állunk rajthoz, és reméljük, hogy ez az év végéig így marad.” - mondta Nicky. „Ez elsőre furcsán hangozhat, pedig ez pont azt mutatja, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak a mezőnyben. Szerintem a Hungaroring idén is fekszik majd nekünk, bár az időjárás még kérdéses. Esőben minden előzetes számítás felborulhat, de a legrosszabb helyzetben sem hiszem, hogy visszaesne a tempónk. Tökéletesen uraljuk az autót, minden eshetőségre készen állunk.”

Csapattársa, Néstor Girolami jó tempót ment Monzában, ám hiába autózott dobogós helyen, fel kellett adnia a versenyt, miután egy versenytárssal ütközött. Reményei szerint azonban ezen a hétvégén még erősebben tér majd vissza.

„Próbálok nem a kompenzációs súlyra gondolni, ezen a hétvégén nincs más célom, mint hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsem be. Létfontosságú, hogy mindkét futamon célba érjek, hiszen Monzában fel kellett adnom a versenyt, és ezzel pontot veszítettem. Korai azonban még azon töprengeni, hány pont választ el a bajnokságban vezető pilótától. Hosszú még az évad, és nagyszerű autónk van, amely elég gyors ahhoz, hogy ringbe szálljon az elsőségért. Minden futamon maximálisan fogok teljesíteni.” ­ mondta Néstor Girolami.

wtcc-2017-monza-volvo-01

A Hungaroring kanyargós vonalvezetésével komoly megterhelést jelent az abroncsoknak, szemben a villámgyors monzai pályával. Most mindenki arra kíváncsi, a Polestar Cyan Racing folytatja-e eddigi teljesítményét.

„A csapat minden tagja keményen dolgozik. Az évad egyik legkeményebb versenye vár ránk, hiszen a magyar szurkolók jellemzően ellenfeleinknek szurkolnak. Meg kell őriznünk hidegvérünket, és hozni a formánkat. A lényeg, hogy stabilan pontszerző helyeken végezzünk, ahogy azt a szezon eddigi részében is tettük" - mondta Alexander Murdzevski Schedvin, a Polestar motorsport igazgatója.

WTCC magyarországi verseny

Pálya: Hungaroring

Pálya hossza: 4381 méter

Körrekord (WTCC): 1:50,119 (Muller)

Időpontok

Szombat (május 13)

09:00 Első szabadedzés (45 perc)

11:30 Második szabadedzés (45 perc)

14:00 Időmérés

15:00 MAC3

Vasárnap (május 14)

12:35 Első futam (12 kör)

13:45 Második futam (15 kör)

A bajnokság állása

Pilóták – Top 5

1 Tiago Monteiro Honda Civic 85 pont

2 Thed Björk Volvo S60 70 (-15)

3 Nicky Catsburg Volvo S60 50 (-35)

4 Michelisz Norbert Honda Civic 46 (-39)

5 Tom Chilton Citroën C-Elysée 44 (-41)

8 Néstor Girolami Volvo S60 39 (-46)

Konstruktőrök

1 Volvo 198 pont

2 Honda 186 (-12)

Kompenzációs súlyok

Modell – Időkülönbség– Tömeg

Volvo S60 Polestar – 0,0 mp – +80 kg

Honda Civic – 0,0 mp – +80 kg

Citroën C-Elysée – +0,3 mp – +50 kg

Chevrolet Cruze – +0,8 mp – +0 kg

Lada Vesta +1,6 mp +0 kg

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: