DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
WTCC

Új győztes a mezőnyt tizedelő szezonnyitón

Rajtbaleset, kicsúszás az élről, Nagy Dani túl közeli találkozásban a fallal - eseménydús futammal kezdte meg 2017-es szezonját Marrakesh-ben a WTCC, ahol Esteban Guerrieri első győzelmét szerezte, Michelisz pedig egy 5. helyet zsebelt be.

Bár a mezőny csak 15 autót számlál a hétvégén, már a rajtnál megrostálódott ez a létszám is. Hárman is lefulladtak: közülük a harmadik helyet elfoglaló Tom Chilton, valamint Nestor Girolami némi késéssel el tudott rugaszkodni, ám hátrébb a szintén beragadt John Filippit már nem tudta kikerülni Yann Ehrlacher, az ütközés pedig mindkettőjük versenyének végét jelentette. A Honda japán pilótája, Rio Michigami szintén már az első körben búcsúzott, miután összekoccant Rob Huff-fal és megsérült a futóműve.

guerrieri



A nagy esés-kelés után a biztonsági autó sietett a 12 fősre zsugorodott mezőny segítségére, Huffot azonban ez már nem mentette meg: miután füst szállt fel a Citroen motorházteteje alól, szerelőihez hajtott és leparkolta autóját (egyúttal pedig húzta maga után a bokszba az őt követő négy autót, köztük a két Zengőt, akiket megtévesztett a látvány, és azt hitték, az előző körökhöz hasonlóan ismét a bokszon vezeti át a mezőnyt a safety car).

Az újraindítást követően az élen megmaradt a Coronel, Guerrieri, Björk sorrend, a holland azonban elszakadás helyett rögtön feltartani kezdte üldözőit, akik viszont a szűk marrakesh-i pályán nem tudtak vele mit kezdeni, hiába csoportosult össze egy hétfős élboly. A tavaly hasonló forgatókönyv mellett ugyanitt győzni tudó Coronel és Chevrolet-je azonban ezúttal a 12. körig bírta a nyomást, ahol elszálltak a fékek az autóból, a pilóta pedig messze lecsúszott az ívről, ezzel a második WTCC-hétvégéjét teljesítő Guerrierinek adva át a vezetést.

C8--DEyXcAAqzKY

Az argentin üldözői között ezt követően beállt a sorrend, a hátralévő körökben a Coronel által feltartott második bolyban történtek események. Nagy Dániel pozíciót veszített Tom Chiltonnal szemben, aki ezt követően agresszív manőverrel bebújt a holland mellé is. Hátrébb Nagy viszont hibázott a 9. helyen, falnak csapta az autót, ezzel pedig elég nagy sérülést szedett össze a Zengő, hogy két körrel a vége előtt a pálya mellett érjen számára véget a futam.

Guerrieri azonban behúzta karrierje harmadik WTCC-futamát, ezzel egy Chevrolet nyerte a Citroenekkel, Hondákkal és Volvókkal teli mezőnyt. Mögötte Thed Björké lett a második, az otthon versenyző Mehdi Bennanié pedig a harmadik hely. Michelisz Norbert pozíciócserék nélkül végzett az ötödik helyen Catsburg és Monteiro között, ezzel a mezőny legjobb hondás versenyzője lett.

Aurelien Panis lett a 10., utolsó célba érkező, ezzel a Zengő Motorsport újonc pilótája megszerezte első pontját.

 

A nyitóverseny végeredménye:

# Versenyző Autó Hátrány
1 Esteban Guerrieri  Chevrolet  
2 Thed Björk  Volvo 0.654
3 Mehdi Bennani  Citroen 1.289
4 Nicky Catsburg  Volvo 1.921
5 Norbert Michelisz  Honda 2.201
6 Tiago Monteiro  Honda 2.803
7 Tom Chilton  Citroen 14.032
8 Tom Coronel  Chevrolet 20.390
9 Nestor Girolami  Volvo 20.858
10 Aurelien Panis  Honda 21.950
- Daniel Nagy  Honda -
- John Filippi  Citroën -
- Rob Huff  Citroën -
- Ryo Michigami  Honda -
- Yann Ehrlacher  LADA -

A második verseny összefoglalója

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: