DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WTCC

Mégis maradhatnak Ladák a WTCC-ben?

Bár az oroszok gyárilag kivonulnak a WTCC-ből, a ma felröppent sajtóhírek szerint a csapatfőnök Victor Sapovalov azon dolgozik, hogy privát indulóként mégis ott lehessenek a Vesták a rajtrácson.

A Lada nem kis meglepetésre ősszel jelentette be, hogy a 2016-os évad végén azonnali hatállyal távozik a túraautó-világbajnokság mezőnyéből, amely a Citroën egyidejű kiszállásával együtt azt jelentette, hogy csak a Honda és a Lada marad gyári alakulatként a sorozatban. Mostanáig úgy tűnt, hogy ráadásul a világbajnok franciákkal ellentétben a Vesták privát csapatok révén sem maradnak a rajtrácson, emiatt a széria vezetői már létre is hozták a WTCC2-es kategóriát, amelyben nem a TC1-es, hanem a TCN2-es szabályrendszernek megfelelő autók indulhatnának.

Kedden azonban biztató hírek merültek fel a Ladával kapcsolatban: több szakportál is arról számolt be, hogy a csapatfőnök Victor Sapovalov és a WTCC-t szervező Eurosport Events megállapodott arról, hogy privát indulóként a TC1-es Vesták továbbra is rajthoz állnak a futamokon. Ez nem lenne újdonság, hiszen 2008-ban, mielőtt a Lada gyári csapatává alakultak volna, Russian Bears Racing néven ugyancsak privát istállóként működtek. Ha ez létrejön, úgy továbbra is öt márka autóit láthatnánk a világbajnokságon (az említettek mellett néhány Chevrolet indulása is valószínű).

lada-wtcc_1



Sőt, úgy tűnik, ha valóban maradnak a Lada Vesták a mezőnyben, úgy a WTCC2-es alkategória nélkül, pusztán a TC1-es gépekből is összeállhat az előírt 16 fős minimum létszám – ezt Alan Gow, az FIA Túraautós Bizottságának vezetője is megerősítette a TouringCarTimes.com szakoldalnak. A versenyzők terén azonban még sok lehet a kérdőjel, az idézett portál szerint ugyanis a Lada és a Rosneft olajvállalat támogatása nélkül aligha tudnak olyan kaliberű pilótákat alkalmazni, mint Gabriele Tarquini vagy Nicky Catsburg, míg Hugo Valente kapcsolata már tavaly év végén megromlott az alakulattal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: