DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
WTCC

Lopez a Citroennek: Köszönöm, hogy életet leheltetek a karrierembe

A Túraautó-világbajnokságból szezon végén távozó argentin pilóta négy éve még egy volt a beváltatlan tehetségek listáján, az elmúlt három szezonban azonban a nemzetközi autósport-színtér megkérdőjelezhetetlen alakjává vált.

Miután futamot is nyert a GP2-ben, José Maria Lopez némi anyagi támogatással megspékelve megpróbált F1-es ülést szerezni magának, és az USF1 be is jelentette egyik 2010-es pilótájaként, a projekt azonban csődöt mondott, az argentin álmaival együtt. Lopez így nem tehetett mást, mint az európai vérkeringésből kikerülve az argentin túraautó-bajnokságban, a TC2000-ben találjon helyet, 2012-ben pedig sikerült is megnyernie a szériát.

A WTCC mezőnye először 2013-ban látogatott Termas de Rio Hondóra, ahol Lopez egy privát BMW volánja mögött először kapott lehetőséget a világbajnokságon. A pilóta mindenki meglepetésére megnyerte a második versenyt, ez pedig felkeltette a 2014-es bemutatkozásra készülő Citroen figyelmét is, így leigazolták csapatukba a WTCC és a WRC koronázott királyai, Yvan Muller és Sebastien Loeb mellé. Senki sem hitte volna, hogy egy francia csapatban, két ilyen autósportos múlttal rendelkező francia srác mellett Lopez akár labdába is rúghat, de nem csak rúgott, hanem lövésével szét is szakította az autósport képzeletbeli hálóját.



Az argentin az elmúlt három évben hatalmas fölénnyel lett a WTCC világbajnoka, s miután tavaly a Citroen bejelentette, hogy ez lesz az utolsó éve gyári alakulatként, Lopez a franciák testvérmárkájához, a DS Virginhez igazolt a Formula-E-be, nemrég pedig a WEC-ben szereplő Toyota alakulata adhatta a közvélemény tudtára, hogy Lopezt is soraiban tudhatja a 2017-es szezonban. Így a WTCC jövő heti, katari szezonzárója az utolsó lesz az argentin számára a világbajnokságon, ezzel együtt pedig hatalmas köszönettel tartozik a pályafutásába új életet lehető Citroen felé.

„Nagyon különleges hétvége elé nézek” - idézte Lopezt az Autosport. „Amikor legutóbb a szimulátorban gyakoroltam, rájöttem, hogy bizonyos dolgokat most végzek utoljára. Senki sem veheti el tőlünk, amit az utóbbi három évben elértünk, most pedig arról álmodok, hogy a csúcson hagyjuk abba. Szeretném megköszönni a Citroennek, hogy lehetőséget adott nekem az Európába való visszatérésre, és újraindította a karrieremet. Minden, ami ma történik velem, és történni fog a jövőben, az azért lesz, mert velük szerepelhettem a WTCC-ben.”

Lopez csapattársa, a WTCC-ben négy világbajnoki címet szerző Yvan Muller is utolsó hétvégéjére készül a sorozatban, bár azt még nem tudni, hogy mi lesz az ő sorsa a jövőben. „Mindenki azt mondja nekem, hogy különleges hétvége lesz, de kezdek rájönni, hogy valóban érzelmes pillanatok várnak rám” - mondta a francia a távozásáról. „Ez nem csak a karrierem vége, hanem a Citroennel töltött nagyszerű kaland utolsó fejezete is. Az elejétől fogva ott voltam velük, ami nem sűrűn fordult még elő, így nagyon büszke vagyok arra, amit sikerült elérnünk. Bár én magam nem nyertem bajnokságot, együtt rengeteg sikert értünk el, és megérintett az a hála, melyet a csapat tagjai tanúsítottak felém. Szombat reggel új életet fogok kezdeni: szerencsés voltam, hogy akkor állhattam meg, amikor akartam, és az első olyan telem következik, amikor semmire sem kell készülni” - tette hozzá Muller.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: