DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WTCC

Esélylatolgatás - Hányadik lehet Michelisz a végén?

Jövő héten rendezik a túraautó-világbajnokság katari szezonzáróját, s a Honda magyar pilótája matematikailag a 2. és 8. hely között bárhol végezhet a pontversenyben. A jelenleg negyedik pozíciót elfoglaló Norbi „Ki nevet a végén?” című blogbejegyzésében leírta, melyikre mennyi esélyt lát, s ezt az írást most mi is megosztjuk olvasóinkkal.

„2. helyezés: 1% esély

A jelenlegi második helyezett Yvan Muller előnye 45 pont velem szemben, de mivel egy versenyhétvége alatt összesen 55 pont gyűjthető, elméleti esély még van a vb-második helyre is. Elméleti igen, gyakorlati minimális. Egyértelműen pályafutásom legjobb WTCC-s hétvégéjét kellene produkálnom Muller megelőzéséhez. Két dobogós helyezésre, ebből egy futamgyőzelemre, plusz pole pozíció körüli időmérős eredményre lenne szükség ehhez a részemről. A szezon során jól látszott, hogy ha a futamgyőzelem össze is jön az egyik a futamon, a másikon az első tíz végéről rajtolva nagyon nehéz újra odaérni a dobogóra. És akkor arról még nem is szóltam, hogy Mullernek eközben lényegében nulláznia kellene és… Ez az egész az én szemszögemből nézve csak óriási szerencsével elképzelhető.

michelisz-monteiro-2016-1



3. helyezés: 25% esély

A harmadik hely megszerzésére, a vb-dobogóra ugyanakkor már reális esélyt is látok. Ehhez a csapattársamat, a 14 ponttal előttem álló Tiago Monteirót kellene megelőznöm. Úgy érzem, ebben a kérdésben a saját kezemben van a sorsom, mert képesnek tartom magam arra, hogy jó teljesítményt nyújtva mindkét futamon elé kerüljek Katarban. Persze nem lesz könnyű dolgom, hiszen Tiago pályafutása legjobb évét futja a WTCC-ben, tempóból nagyon erős és versenyszituációban is keveset hibázik. A célom azonban egyértelműen a vb-dobogó megszerzése!

4. helyezés: 40% esély

Ha teljesen külső szemlélőként fogadnom kellene arra, hogy Michelisz Norbert hányadik helyen zárja a 2016-os szezont, akkor azt mondanám, hogy negyedik marad. Ennek nagyon egyszerű oka van: ha megnézzük a három Honda-pilóta egyes versenyhétvégéken szerzett pontszámait, akkor műszaki hibák nélkül csak kevésszer fordult elő, hogy több mint tíz pontot vert volna egyikünk a másikra. Márpedig Monteiro 14 ponttal van előttem, Rob Huff 10-zel mögöttem. A szezonbeli tapasztalatok azt mondatják velem, hogy arra van a legnagyobb esély, hogy a hármunk közötti sorrend Katar után is változatlan marad. De szerencsére nem vagyok külső szemlélője az eseményeknek, úgyhogy azon leszek, hogy rácáfoljak az esélyekre! :)

honda-racing-wtcc-2016-1

5. helyezés: 25% esély

Ez tulajdonképpen a 3. hely megszerzésével azonos valószínűségű forgatókönyv. Nagyjából ugyanannyi esélyt látok arra, hogy Huff-fal szemben több mint tíz ponttal alulmaradok Katarban, mint arra, hogy sikerül fordítanom az álláson Monteiro ellen. És abban is biztos vagyok, hogy Huff ugyanolyan motivált az előrelépésben, mint én.

6-8. helyezés: 9% esély

Huff után Mehdi Bennani áll hozzám a legközelebb 14 pontos lemaradással, ami alapjában véve nem sok. Sőt, még Nick Catsburg 19 pontos hátránya sem teljesen ledolgozhatatlan. Ugyanakkor arra kevés esélyt látok, hogy ketten vagy többen is meg tudjanak előzni a jelenlegi álláshoz képest Katarban. Ehhez egy nagyon balszerencsés versenyhétvége kellene tőlem, ami persze az autósportban mindig benne van. Ettől független hiszem, hogy a 6. vagy annál rosszabb helyezésem a második legvalószínűtlenebb forgatókönyv a még elképzelhető végkifejletek közül.

Már csak néhány nap, és a pályán minden kiderül. Nagyon várom! :)”

https://www.michelisz.hu/

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: