DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WTCC

Michelisz-dráma, Bennani-győzelem a Ringen

Elképesztő fordulatokat hozott a hungaroringi WTCC-hétvége első versenye, az SLR kettős diadalával, rengeteg taktikázással, valamint a Ficza Ferenc első világbajnoki pontjaival!

Magyar szempontból rettentően szerencsétlenül kezdődött az első hungaroringi WTCC-futam, mivel a felvezető kör kezdete után komoly füstmennyiség kezdett távozni Michelisz Norbert Honda Civicjéből. Az eredetileg ötödik helyről induló pilóta vissza sem tudott érni a bokszba, és ki kellett ugrania autójából az egyre komolyabb mennyiségű füst miatt.

A Norbi megismételt felvezető kör után, a rajtnál Mehdi Bennani megtartotta a vezetést a lassan felszáradó aszfalton, és Yvan Muller hiába rajtolt remekül a harmadik pozícióból, elhibázta a kettes kanyart, és a középmezőnybe esett vissza. Az egyik magyar balszerencséje után a másik szerencséje következett, hiszen Ficza Ferenc elképesztő teljesítményt nyújtva a harmadik körben már a 10. helyen hajtott, csatában a gyári csapatokkal. A Zengő Motorsport pilótája egy körrel később már Tiago Monteirót is átlépte a kilencedik helyért!



A verseny ezen szakaszában meglepő volt a Citroenek rettentően gyenge szereplése: José Maria Lopez és Yvan Muller a 12. és 13. helyen hajtottak, köszönhetően egy stratégiai húzásnak, hiszen slick abroncsokat rakattak fel autóikra. Az argentin még panaszkodott is a gyenge guminyomás miatt, mondván, „Nem tudom, mit gondoltunk…” Az ötödik körben Tarquni átvette Ficzától a 10. pozíciót, miközben az élen haladó Bennani már tisztesnek mondható, három másodperces távolságot épített ki üldözői között.

Azok között az üldözői között, akik vérre menő csatát vívtak a második helyért: Nicky Catsburg a rajtnál átlépte Fredrik Ekblomot, a svéd azonban nem teketóriázott, és visszavette pozícióját. A két pilóta küzdelme alatt össze is koccant, de mindketten sérülés nélkül folytathatták a versenyt.

A verseny felénél Ficza Ferenc már az egészen hihetetlen nyolcadik helyre lépett előre, köszönhetően annak, hogy a slickeken futó autók - közöttük a két állva maradt gyári Honda Civic - fokozatosan estek visszafelé. A verseny képe miatt az már nem okozott meglepetést, hogy a Citroen egyszerűen visszahívta Lopezt, Mullert pedig vizes pályára való abroncsokkal küldte vissza a versenybe.

Mialatt Bennani előnye négy másodpercre hízott, SLR-es csapattársa, Tom Chilton letaszította a Volvo első dobogójáért hajtó Ekblomot a harmadik helyről. A Ladának sem lehetett panasza az állásra, hiszen Catsburg második helye mellé Tarquini és Valente 5-6. pozíciója társult. Az orosz csapat hollandja azonban kénytelen volt átadni helyét Tom Chiltonnak, ahogyan Ficza Ferencnek is 8. helyét John Filippinek - de így is megszerezte első pontjait a világbajnokságon!

A verseny hátralévő részében már nem volt számottevő változás a mezőnyben, így Sebastien Loeb Racing kettős győzelem zárta az első hungaroringi futamot, a már Szlovákiában is remeklő Nicky Catsburg előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: