DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WTCC

Csak az F1 kerülhet a címlapra?

A brit Autosport szerkesztői a legutóbbi szám összerakásakor egy olyan dilemmával találták szembe magukat, mely számunkra is ismerős: kerülhet az F1-en kívül bármi más egy magazin borítójára?

Az egyik legmérvadóbb motorsporttal foglalkozó lap, a brit Autosport magazin legutóbbi száma címlapjának kiemelt helyére rendhagyó módon nem egy Formula-1-es versenyző vagy autó került, hanem a rali-világbajnokságon élete első győzelmét megszerző Kris Meeke és versenygépe. Valóban ritkaság ez, hiszen a tavalyi évben mindössze háromszor fordult elő a hetente jelentkező magazinnál – ebből az egyik a Le Mans volt, a másik kettő pedig kapcsolódott a királykategóriához, ha maga kép nem is az F1-ből származott.

lead_autosportcover



Ez a rendhagyó címlap magyarázatot kívánt, amit Edd Straw szerkesztő meg is adott:

Amikor az Autosport a Formula-1-en kívül bármi mást tesz a címlapra, az eladások megsínylik azt. Olvasóinktól szoktak is olyan panaszok érkezni, hogy az Autosport túlságosan is az F1-re koncentrál (amit egyébként visszautasítunk, hiszen sokat foglalkozunk más kategóriákkal is), a valóság viszont az, hogy a legtöbb embert nem igazán érdekli más.

A terv szerint mostani címlapunk a Caterham F1-es csapatának halálára koncentrált volna, ám Kris Meeke első győzelme ezt háttérbe szorította – bár üzleti szempontból jobb lett volna az eredeti tervnél maradni. Nem tettük, két okból sem: egyrészt reméljük, hogy az Autosport olvasótábora, mely tapasztalataim szerint a legtájékozottabb és a leglelkesebb minden motorsport-rajongó közül, jobban reagál majd rá a vártnál. Másrészt pedig azért, mert egyszerűen ez a helyes döntés.

Nagyon rég nem nyert brit versenyző a WRC-ben, szóval úgy helyes, ha ezt az eredményt egy zöld fejléccel ismerjük el, melyet tradicionálisan akkor használunk, ha egy brit versenyző valami különlegeset ér el. Gratulálunk, Kris! A mentorod, Colin McRae nagyon büszke lenne, ha látná, hogy a nyomdokaiba léptél.

Olyan kérdés ez, mellyel weboldalunk, valamint az Autósport és Formula Magazin szerkesztése során mi is gyakran szembesülünk. Bár tisztában vagyunk vele, hogy olvasótáborunk legnagyobb részének ma is a Formula-1 a legfontosabb, mégis úgy érezzük, hogy bizonyos helyzetekben megengedhetjük magunknak, hogy más témát kezeljünk kiemeltként. Az elmúlt hétvége egy ilyen alkalom volt, Michelisz Norbi fantasztikus hazai sikere minden mást háttérbe szorított.

pf_michelisz

S mintha csak előre megéreztük volna, bár az esetek mintegy kilencven százalékában a Formula-1 kapja a központi helyet az Autósport és Formula Magazin címlapján, Michelisz Norbi évről évre rendre feltűnik ott, ahogy legutóbbi, április számunk borítóján is. Ő pedig mindig rászolgál a bizalomra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: