DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WTCC

A Citroen C-elysée WTCC-k újra Marrákesben!

Több mint egy hónappal a szezonnyitó argentin versenyt követően az évad második találkozója a hétvégén, Marokkóban lesz. A Circuit Moulay El Hassan utcai pályaként igazi kihívást jelent a versenyzők számára.

José María Lópezt és Sébastien Loeböt csupán néhány pont választja el egymástól a tabellán, míg Yvan Muller és Ma Qing Hua számára szintén a győzelem lesz a cél.

_F1_4038_resize_



Tavaly a marokkói futamok nyitották meg a Túraautó Világbajnokságot és igen hamar kiderült, hogy az először induló Citroën C-Elysée WTCC-k és nagyszerű pilótáik a lehető legjobb helyre kerültek: a dobogó első három fokára. José María López újoncként meglepte a világot győzelmével, míg a második futamon Sébastien Loeb bizonyította, hogy az aszfalton is otthon érzi magát. A történelem humoros csavarja, hogy a 2015-ös bajnokság első versenyén szintén majdnem ugyanez az eredmény született. Argentínában a hazai kedvenc, Pechito López nyerte az első futamot, akit csapattársai, Yvan Muller és Sébastien Loeb követtek. Ezt követően a kilencszeres világbajnok előzte meg a nemzeti hőst a dobogó legfelső fokán a második futamon.

„Az idei első versenyre sokáig emlékezni fogok: azt bizonyítja, hogy a két éve tartó munkám kezd beérni! Nyolcadikként indultam, majd a megfelelő választásokkal és jó taktikával az élre tudtam törni egy nagyon nehéz versenyen, ahol a legnagyobb ellenfél a hőség volt. Pechitó-val a hátam mögött nem pihenhettem egy pillanatra sem, ha meg akartam őrizni első helyemet!” – nyilatkozta a kilencszeres világbajnok.

_F2_4380_resize

Jelenleg José María López vezeti a pilóták bajnokságát 48 ponttal, mögötte szorosan Sébastien Loeb 43-mal. Yvan Muller a negyedik 20 pont lemaradással, ami a szerencsétlen második futam eredménye. Tetézi a hátrányát, hogy Marrákesben 5 helyes büntetéssel indul majd az első futamon, így biztosan maximális teljesítményt fog nyújtani a hátránya ledolgozása érdekében. Ma Qing Hua második argentin futama ígéretesen indult, ám egy nem jelzett olajfolt sajnos negatívan befolyásolta a pontszerzését, de így is a hatodik helyen áll jelenleg. A kínai versenyző tavaly már bizonyított és vélhetően idén sem áll meg a dobogóig!

KIHÍVÁS A JAVÁBÓL

A Circuit Moulay El Hassan könnyen megtévesztő lehet a tapasztalatlanabb szemlélők számára, a hosszú egyenesek sikánokkal megszakítva ugyanis nem festenek ijesztő képet első ránézésre. A pálya magába foglalja a Mohammed VI és az Ourika utat, így jön ki a 4,545 kilométeres hossz. Felülete nem a legegyenletesebb, így a versenyzőknek különösen figyelniük kell majd, már a pénteki szabadedzések során is.

_F2_4667_resize

Mivel a pályán lehetőség lesz a hosszú kigyorsításokra, a fékezés szintén kulcseleme lehet az előzéseknek. Nem lesz egyszerű feladat megtalálni a megfelelő pillanatokat a fékezésre, hiszen túl korai lassítás esetén ez könnyen a helyezésükbe kerülhet, de a szűk pályán nem szabad felesleges kockázatot se vállalni. Minden hibát a pálya védőfalai bosszulnak meg.

„Mint a legtöbb versenyen, az időmérő edzéseknek kiemelt fontossága lesz a pontszerzés szempontjából. Vélhetően az első hely csupán századmásodperceken fog múlni. Mivel a csapaton belül az autókon nincsen sok különbség, nehéz lesz egymást megelőzni. Az átlagnál tehát valamivel nagyobb szerepet játszik majd a futamokon, hogy ki melyik rajtkockáról indul!” – mesélte José María López.

A HÉTVÉGE HŐSE: BENNANI

Bizonyos szempontból már van egy biztos nyertese a hétvégének: Mehdi Bennani. A Loeb Racing színeiben Bennani szintén egy Citroën C-Elysée WTCC volánja mögött indul. Nem is kérdéses, hogy a kilátogató tömeg kinek a nevét fogja skandálni a verseny alatt. Argentínában nem indult rosszul a szezonja, ám szülőföldjén vélhetően mindennél jobban szeretné büszkévé tenni közönségét.

A HÉTVÉGE PROGRAMJA

Pénteken 12 órakor indulnak a szabadedzések, majd szombaton 8h15-kor és 10 órakor lesz lehetőség ismétlésre, és még aznap 12h30-kor zajlanak az időmérők. Vasárnap 16h15-kor indul az első verseny, míg 17h30-kor a második. Az időeltolódás egy óra, tehát a fenti időpontokra egy órát kell rászámolni az élő közvetítéshez.

AZ EGYÉNI PONTVERSENY ÁLLÁSA

1. José María López 48 pont

2. Sébastien Loeb 43 pont

3. Tiago Monteiro 28 pont

4. Yvan Muller 22 pont

5. Gabriele Tarquini 22 pont

6. Michelisz Norbert 16 pont

7. Ma Qing Hua 14 pont

8. Mehdi Bennani 10 pont

A CSAPATVERSENY ÁLLÁSA

1. Citroën 95 pont

2. Honda 59 pont

3. Lada 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: