DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WTCC

Loeb és Michelisz: Próféták saját hazájukban

Egy kilencszeres rali-világbajnok legenda, és a magyar autósport történetének egyik legnagyobb tehetsége. Idén közvetlenül egymás mögött, a 3-4. helyen végeztek a WTCC egyéni pontversenyében, majd év végén mindkettőjüket megválasztották az év autóversenyzőjének saját hazájukban.

Michelisz Norbert az MNASZ Év Autóversenyzője díjat nyerte el fantasztikus idei teljesítményének elismeréseként, 2012 után visszahódítva ezt a címet a 2013-as FIA Autókrossz Európa-bajnok Szabó Krisztiántól. Norbi idén duplázott az elismerések tekintetében, hiszen az MNASZ mellett az autós gyorsasági szakág versenyzői közül is ő ítéltetett 2014 legjobbjának. Emellett a Magyar Sportújságíró Szövetség közönségszavazásán immár zsinórban negyedik alkalommal őt választotta meg a publikum a Legnépszerűbb Magyar Sportolónak.

Mint ismert, a Zengő Motorsport magyar kiválósága legjobb nem-citroenes versenyzőként, a gyári Honda pilótáit is felülmúlva, a 4. helyet szerezte meg az idei túraautó-világbajnokság összesített pontversenyében. Előtte egy kilencszeres rali-világbajnok legenda, Sebastien Loeb végzett az összetettben, őt azonban – kontrasztként – a „legrosszabb gyári citroenes” jelzővel illethetnénk, hiszen mindkét csapattársa, José Maria Lopez és Yvan Muller is előtte végzett az összetettben.



Ezért is meglepő némileg, hogy a Sport Auto Live magazin közönségszavazata alapján mégis ő bizonyult a 2014-es év legjobb francia autóversenyzőjének. Bár két vb-futamgyőzelmet fel tudott mutatni első túraautós évében, de összességében így is csalódást keltő volt a teljesítménye, amit a raliba visszaruccanva a Rally du Var megnyerésével kompenzált az év végén. Ezzel együtt alighanem inkább népszerűségének köszönheti ezt a díjat, hiszen egy másik francia pilóta, Yvan Muller azonos technikai feltételek mellett múlta őt felül az idei évben, míg Sebastien Ogier személyében egy friss rali-világbajnokuk is van a franciáknak, aki talán méltó lett volna erre a díjra. Loeb szempontjából ez tovább növeli a díj értékét, hiszen nem akármilyen versenyzőknél találtatott jobbnak.

Ugyanez igaz Michelisz Norbertre is, aki három Európa-bajnok elől hozta el idén az MNASZ Év Autóversenyzője díjat. Kiss Norbert a Truck Race-ben, Kárai Tamás autókrosszban, a Bessenyey Zoltán – Nyirfás Julianna kettős pedig raliban lett a kontinens legjobbja, nem beszélve Kiss Pál Tamás AutoGP-ben elért év végi 2. helyéről. 

Franciaország az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró és az egyik legtöbb tehetséget felvonultató autósportnemzet a világon, de büszkén jelenthetjük ki, hogy a mi kis Magyarországunk is kezd felnőni ehhez a legmagasabb szinthez. A mi legjobbunk idén a WTCC-ben csak eggyel végzett hátrébb, mint az övék, ez pedig magáért beszél. Jövőre jöhet a visszavágó!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: