DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WEC

Le Mans: Ex–F1-es minden harmadik autóban

A száguldó cirkusz rajongói minden évben kitüntetett figyelemmel kísérik a korábbi F1-es pilótákat a Le Mans-i 24 óráson – most a szokottnál is több van belőlük, ráadásul Alonso és Button is debütál a legendás egynaposon!

Folytatódik a Le Mans-i 24 órásra készülő sorozatunk: ezúttal a futamon induló, F1-es múlttal rendelkező pilótákat mutatjuk be. A versenyről a Formula.hu-n 24 órán át FOLYAMATOS ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉST olvashattok majd, benne képekkel, videókkal, érdekességekkel, s mindennel, amire érdemes odafigyelni.

Az elmúlt években megszokottnál jóval több, összesen 24 F1-es múlttal rendelkező pilóta szerepel majd az idei Le Mans-i egynaposon, ami még akkor is igen impresszív szám, ha hozzátesszük, hogy közülük hárman csak egy, illetve két nagydíjon álltak rajthoz a királykategóriában, további négy versenyző pedig legföljebb egy szezonnyi F1-es tapasztalattal bír.

alonso-toyota



Különös figyelem szegeződik természetesen az LMP1-es kategóriára, méghozzá ebből a szempontból is, hiszen 2010 és Nigel Mansell balul sikerült Le Mans-i kalandja óta először vesz részt F1-es világbajnok a 24 óráson Fernando Alonso és Jenson Button személyében, ráadásul a spanyol Nico Hülkenberg három évvel ezelőtti, győzelemmel zárult kitérője óta az első aktív F1-es a mezőnyben. Ha pedig olyan aktív F1-es pilótát keresünk a Le Mans-i indulók között, aki világbajnoki címmel is rendelkezik, ahhoz bizony hosszú évtizedeket kell visszamennünk a múltba.

Nézzük végig kategóriánként, kik színesítik a királykategória egykori (és mai) szereplői közül a világ legnagyobb autóversenyének mezőnyét:

p1

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb érdeklődés Fernando Alonso szereplését kíséri, aki tavalyi indianapolisi kalandja után ezúttal a Le Mans-i koronát szeretné elhódítani abból a bizonyos triplából, amire a mezőny legerősebb autójával, a Toyotával minden esélye is megvan. A spanyol az F1-et szintén megjárt Buemivel és Nakajimával osztozik autóján, míg a másik TS050-ben Kobayashi képviseli a királykategóriás múltat.

alonso-wec

A privát LMP1-esek közt debütál Le Mans-ban Jenson Button egy SMP autóval, míg a többiek a kategóriában, Lotterer, Senna, Petrov és Sarrazin már rutinos Le Mans-menőknek számítanak, különösen igaz ez az 1999-es Brazil Nagydíjon rajthoz álló franciára, aki immár 17. egynapos megmérettetésére készül.

p2

A kisebbik prototípus-kategória 20 autójából hétben találunk F1-es múlttal rendelkező pilótát, az egyikben rögtön kettőt: a Racing Team Nederland #29-es Dallaráját ugyanis Jan Lammers és Giedo van der Garde vezeti majd honfitársuk, van Eerd mellett.

lmp2

Érdekesség, hogy az 1988-ban Le Mans-t nyerő, idén pedig rekorddöntésre készülő Lammerst követően a harmadik Le Mans-jára készülő Will Stevens a kategória legrutinosabb ex-F1-es pilótája, ami az egynapost illeti: van der Garde és Jean-Eric Vergne eddig egyszer-egyszer indult Le Mans-ban, Montoya, di Restaa, Maldonado és Nasr pedig idén debütál az egynaposon.

gtpro

A tavaly itt induló ex-F1-esek közül idénre már csak a huszadik Le Mans-jára készülő Jan Magnussen maradt meg a kategóriában, miután Fisichella átkerült az amatőrök közé, a tavaly futballsérülés miatt visszalépő di Grassi pedig idén nem is nevezett a versenyre.

magnussen

A Ferrari így sem marad ex-F1-es nélkül, hiszen az #52-es autóban bemutatkozik a tavaly két futamon rajthoz álló Antonio Giovinazzi, a Fordnál ismét ott lesz a tavaly indianapolisi horrorbukása miatt távolmaradó Sebastien Bourdais, míg a korábbi Ferrari-ász Gimmi Bruni immár a Porsche kötelékét erősíti, őt a kék-fehér retrófestésű autóban érdemes keresnünk.

gtam

2017-hez hasonlóan idén is három korábbi F1-es pilóta szerepel majd az „amatőr” kategóriában, ahol azért bukkanhatnak fel ilyen nevek, mert egy-egy csapat három pilótájából csak kettőre vonatkoznak megkötések. Pedro Lamy hosszú évek óta a #98-as Aston tagja (a LaLaLa trióban), és a hatszoros GT-győztes Beretta is rendre felbukkan a kategóriában. A harmadik szereplő idén Giancarlo Fisichella lesz, aki a Risivel töltött két év után idén tért vissza a WEC mezőnyébe a Spirit of Race Ferrarijával.

F1-es múlttal rendelkező pilóták az idei Le Mans-on:

lemans-f1-2018_1

Név, nemzetiség, kategória, rajtszám, csapat/autó, korábbi LM24 indulások száma, LM24-eredemények, F1-es karrier

A sorozat eddigi részei:

1. Visszatérnek a szörnyetegek

2. Az igazi legendák

3. A csúcsok

Beharangozó sorozatunk a hétvégi Le Mans-i 24 órásra, melyről folyamatos élő szöveges közvetítést olvashattok a Formula.hu-n, szerdán a verseny legendás autóinak bemutatásával folytatódik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: