DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Kristensen csodálja Alonso sokszínűségét

A Le Mans-i 24 órás kilencszeres győztese örömmel látja, hogy Fernando Alonso az autósportpaletta szélesebb skálája iránt is érdeklődik. Tom Kristensen szerint a spanyol júniusban megtapasztalja a világ legcsodásabb érzését.

Maga az 50 éves dán is kora egyik legsokoldalúbb versenyzőjének számított, hiszen a formulaautós kezdetek után túra- és sportautók volánjánál is egyaránt otthonosan mozgott. Most viszont ő maga fejezte ki csodálatát Alonso irányába, aki a Toyota LMP1-es programjával elkötelezte magát a 24 órás verseny idei teljesítésére.

02514002_490

Kristensen és Alonso találkozása a 2014-es Le Mans-i hétvégén


„Csodálom Fernando hozzáállását. Ezzel bizonyítja, hogy a szenvedélye nem csak a Formula-1-re korlátozódik, hanem a motorsportok egészére kiterjed. Hiszen ott volt már Indianapolisban és Daytonában is, most pedig Le Mans-ra készül” – idézi a Car and Driver nevű spanyol lap Kristensent, akit már fiatalon is az Alonsóhoz hasonló versenyzők inspiráltak.

„Gyerekkoromban pontosan ilyen sokoldalúságot láttam az olyan nagyságoktól, mint Mario Andretti és Jacky Ickx, majd később másoktól is, akikkel együtt versenyeztem. Ezt pedig nagyszerű hozzáállásnak tartom, hiszen az igazi versenyszellemet tükrözi.”

És bár a páratlan sikerei okán Mr. Le Mans-nak becézett Kristensen szerint Alonso máris rendkívül felkészült a 24 órás verseny követelményeiből, a futam folyamán olyan élmények fogják érni, amelyekbe előzőleg belegondolni sem lehet.

„Fernando rengeteget tud Le Mans-ról, ami több beszélgetésünk alatt is világossá vált már számomra, és akkor is így volt már ez, amikor 2014-ben meghívták a verseny elrajtoltatására. Mindig is nagy érdeklődést mutatott az esemény után, a prototípusokat a kezdetektől fogva lenyűgözőnek találta” – mutatott rá.

„Most pedig kipróbálhatja, hogy milyen érzés éjszaka vezetni az autót, hogy milyen három óránál többet az ülésbe belepréselődve lenni. A kihívás egészen lenyűgöző. Amikor pedig az ember megtalálja a ritmust, az autó pedig teljesen átadja magát számára, annál egyszerűen nem létezik szebb érzés. Nekem ezt tanította meg a világ legnagyobb versenye.”

Alonsónak már nem kell sokat várnia a debütálásra, május 5-én Spában megkezdődik a WEC 2018/2019-es szuperszezonja, ahol Sebastien Buemivel és Kazuki Nakajimával osztoznak majd az egyik Toyotán. Ezután pedig már Le Mans lesz a következő verseny június 16-17-én.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: