DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

Kubica is indulhat a WEC-ben, LMP1-est tesztel

Hétfőn a Manor csapat autóját próbálja ki Robert Kubica, a teszt eredménye pedig szerződés lehet: a lengyel 2015 óta először futna teljes szezont egy bajnokságban, miközben az F1-es nagydíjakon is ott lenne tartalékként.

Williamsnél ellátott tartalékversenyzői teendői – valamint három szabadedzése – mellett versenyezhet is Robert Kubica, méghozzá a motorsport.com beszámolója szerint a hosszútávú világbajnokság első vonalában. A 33 éves lengyel pilóta hétfőtől háromnapos teszten vesz részt a spanyolországi Motorland Aragón versenypályán a 2018-ban már LMP1-es kategóriában induló Manor csapattal.

Amennyiben a teszt sikeresen alakul, Kubica Fernando Alonsóhoz hasonlóan teljes szezont futhat a WEC-ben a Manor versenyzőjeként. A csapat két Mecachrome-motoros Ginetta G60-LT-P1-et indít az LMP1 kategóriában, két eddig ismert versenyzője Oliver Rowland és Charlie Robertson. Kubica nem először szemez a WEC-vel: tavaly a ByKolles csapat be is jelentette versenyzőjeként, de a lengyel a szezonnyitó előtt kilépett. Kubica utoljára 2015-ben, a WRC-ben futott teljes szezont egy bajnokságban.



A WEC nagy vihart kavarva úgy módosította októberi japán versenye időpontját, hogy az ne ütközzön az USA Nagydíjjal. Ezzel Fernando Alonsónak kedveztek, aki így az összes 2018-as futamon rajthoz tud állni a Toyotával, ugyanakkor a változás Kubicának is kapóra jönne: részt tudna venni a teljes WEC-ben, és az összes nagydíjon ott lehetne tartalékosként.

A Manor csapat nem egyezik meg az azonos nevet viselő korábbi Formula-1-es istállóval, de annak két egykori vezetője, John Booth és Graeme Lowdon irányítja. Érdekesség, hogy Kubica 2004-ben már versenyzett a Booth-Lowdon-féle Manor színeiben, a Makaói Nagydíjon Lewis Hamilton csapattársaként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: