DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WEC

Alonso kedvéért módosulhat a WEC naptára

Fernando Alonso érkezése akkora hatással van a Hosszútávú-világbajnokságra, hogy a hírek szerint a Toyota kezdeményezni szeretné a Fujiban rendezendő forduló átütemezését, hogy az ne ütközzön a Formula-1 menetrendjével. A farok csóválja a kutyát?

Az autóversenyzés világát alaposan felbolygatta az a kedden bejelentett hír, miszerint Alonso a McLarennel futott F1-es szezon mellett a WEC 2018-2019-es szuperszezonjának idei évre eső részét is teljesíti, ezalatt megpróbálva megnyerni a Le Mans-i 24 órás versenyt is, ami részese a spanyol által hajszolt tripla koronának.

A 2018-as öt versenyből azonban csak négyen áll rajthoz, mivel az október 21-i fuji 6 órás verseny egyedüliként ütközik a Formula-1 idei naptárával, és ugyanazon a hétvégén rendezik, mint az USA Nagydíjat; a McLarenre pedig idén mindenképpen prioritásként tekint Alonso, annak reményében, hogy a Renault-motorokkal felvértezve visszakerülhetnek az élmezőnybe.

toyota



A kétszeres világbajnok a WEC-ben a Toyotával lépett szövetségre, vagyis az idei évre megmaradt egyetlen gyári LMP1-es alakulattal – így kétségtelen, előzetesen az is benne van a pakliban, hogy a bajnoki címért folyó harcot a Toyota két autója fogja megvívni egymással. Viszont ha Alonso (vagy bárki más) kihagy egy futamot a szezon során, azzal szinte biztosan minden esélyét el is veszíti a vb-cím megszerzésére, hiszen a vele egy autón osztozó csapattársai  pontelőnyre tennének szert hozzá képest.

Ez a tény, na meg az Alonso érkezése körül nagy média- és rajongói érdeklődés miatt gondolkodott el a Toyota azon, hogy a WEC versenynaptárának módosítását kérelmezi, hogy az illeszkedjen a világ figyelmét mágnesként a sorozatra húzó spanyol pilóta menetrendjéhez. Az F1Fanatic értesülései szerint a japán gyártó szeretné elérni, hogy módosítsák a Fujiban rendezendő verseny időpontját, hogy az olyan hétvégére kerüljön át, amelyen nem futnak F1-es nagydíjat. A Toyota dolgát megkönnyíti, hogy a fuji versenypálya az ő tulajdonukban van, de ezzel együtt is sokan felvonták a szemöldöküket arra a motorsport élvonalában példátlannak nevezhető jelenségre, hogy egy versenynaptárat pusztán egyetlen pilóta érdekeit szem előtt tartva alakítsanak át.

A japánok által preferált időpont a fuji 6 órás megrendezésére a hírek szerin október 14. lenne, amely időpontra egyébként eredetileg is tervezték volna a versenyt, végül azonban egy héttel előrébb tolták, hogy a dátum ne ütközzön az amerikai sportautó-bajnokság naptárában található Petit Le Mans-nal, amelyen hagyományosan a WEC mezőnyének néhány tagja is előszeretettel részt vesz. Ha Alonsóhoz alkalmazkodva mégis visszakerülne az időpont erre a dátumra, akkor azzal viszont azoknak a versenyzőknek tesznek keresztbe, akik a Road Atlantán való indulást is betervezték...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: