DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Szenzáció: Alonso a WEC-ben indul az F1 mellett

A spanyol a Toyota gyári versenyzőjeként áll rajthoz az LMP1-es kategóriában egyet leszámítva a szezon összes versenyén, beleértve a legendás Le Mans-i 24 órást is.

Fernando Alonso nem titkoltan azért teljesítette a januári daytonai 24 órás versenyt, hogy megismerkedjen a hosszútávú versenyzéssel, és felkészüljön a Le Mans-i egynaposon való részvételre – ugyanakkor nemrég még 50-50 % esélyt adott arra, hogy ott lesz a francia klasszikuson. Ehhez képest kedden a McLaren bejelentette, hogy a spanyol nem csupán Le Mans-ban, hanem a WEC többi versenyén is rajthoz áll a Toyota LMP1-es versenyzőjeként!

A közlemény szövege alapján Alonso a WEC minden versenyén ott lesz, leszámítva a Fujiban tartott 6 órást, ez ugyanis ütközik az USA Nagydíjjal, a prioritást pedig az F1 élvezi. Azt mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy a WEC idei szezonja nem hagyományos, hanem úgynevezett „szuperszezon” lesz, amely csak a 2019-es Le Mans-i 24 órással ér véget – a közlemény furcsamód nem is jegyzi meg, hogy valójában két naptári évet (ezzel együtt pedig két F1-es szezont) érint a WEC idénye.

A Toyota 2017-es autója – Alonso Buemi és Nakajima társa lesz


„Sosem voltam szerény azzal kapcsolatban, hogy a célom a motorsport tripla koronájának megszerzése, azaz a Monacói Nagydíj, Indy 500 és Le Mans megnyerése” – nyilatkozott Alonso. „Tavaly Indyvel megpróbálkoztunk, de épp hogy nem jártunk sikerrel. Idén, köszönhetően a McLarennek, esélyem van a Le Mans-i győzelemért versenyezni. Nagy kihívás – sok minden elsülhet rosszul – de készen állok, felkészültem, és várom a harcot.”

A McLaren 2016 végi vezetőség- és szemléletváltása – köztük az új vezérigazgató, Zak Brown érkezése – is elengedhetetlen volt, hogy Alonso teljes szezont futhasson egy másik szériában, ami precedens nélküli a modern Formula-1-ben:

„WEC-s megegyezésem csakis a McLaren megértésének és erős kapcsolatunknak köszönhető. Nagyon boldog vagyok, hogy meghallgattak és megértették, mit jelent ez nekem. Semmiképpen nem fog ez a kihívás hátrányosan hatni fő célomra, a Formula-1-re. 2018-as célom az, hogy versenyképes legyek minden nagydíjon, és biztos vagyok benne, hogy közelebb vagyunk ennek eléréséhez.”

Az F1-es nagydíjakkal, a WEC-fordulókkal és a hétvégén lefutott daytonai 24 órással együtt Alonso 26 versenyen vesz részt 2018-ban.

Frissítve: A Toyota nem sokkal a McLaren után nyilvánosságra hozta, hogy Alonso a 8-as autóban ül majd, két váltótársa pedig a Formula-1-et is megjárt Sebastien Buemi – 2014 világbajnoka –, valamint Kazuki Nakajima lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: