DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Le Mans 2. óra: Baleset és Toyota-fölény

A rajt a Porsche számára sikerült jobban, de az első kiállások során a Toyota visszaszerezte a kettős vezetést: volt egy nagy baleset, kiesők és drámák, hatalmas harc a kisebb kategóriákban – eddig remek a verseny!

ÉLŐ szöveges közvetítés 24 órán át itt!

A 85. Le Mans-i 24 órás futam rajtjánál két problémával is szembesült a Toyota: egyrészt azzal, hogy Buemi és a #8-as autó elveszítette a második helyet Jani Porschéjával szemben, másrészt pedig azzal, hogy a #9-es autó visszacsúszott a ByKolles mögé, amiért nagy árat fizettek. A ByKollesről ugyanis még az első kör elején lerepült egy elem, ami eltalálta Lapierre autóját, s ez komoly hátrányt jelentett a Toyota harmadik egysége számára: hátrányuk két óra elteltével egy perc körüli a márkatársakhoz képest. Buemi aztán az első kiállások során visszaszerezte a második helyet, sőt átmenetileg a vezetést is átvette, s magabiztosan őrzik azóta az első két pozíciót Conway-jel együtt a Toyota számára.

Az LMP2 egyelőre három alakulatról, a Rebellionról, a Manorról és a Jackie Chan Racingről szól, ők osztoznak az első hat helyen. A legnagyobb dráma a pole-ból induló #26-os G-Drive-ot érte: a rajtnál visszaestek, majd megpördültek, ütköztek, s végül fel kellett adniuk a versenyt. A balesetben a #88-as amatőr Proton Porschével ütköztek, az ő versenyük ezzel szintén véget ért, s a korlátjavítás miatt hosszú időn át lassú zónát kellett életbe léptetni.

A GTE Pro-kategória versenye nagyon szoros, a 2. kiállások után az öt gyártó legjobb autói az első hat helyet foglalják el. Az Aston Martin szinte a rajt óta vezet, mögöttük viszont nagy a mozgás, a kétórás határnál épp egy Ford és egy Porsche jött az élen álló #95-ös egység mögött. Az amatőrök mezőnyében a pole-ból induló art car, az #50-es Larbre Corvette csúnyán visszaesett, az élen két óra elteltével a Scuderia Corsa #62-es Ferrarija áll a #98-as Aston Martin és némi meglepetésre a #90-es TF Sport Aston Martin előtt, melyet jelenleg az első török Le Mans-versenyző, Salih Yoluc vezet.

A két balesetező autó mellett egy kiesőnk van még: a #4-es rajtszámú ByKolles mindössze két kört tett meg, és feladta a versenyt.

ÉLŐ szöveges közvetítés 24 órán át itt!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: