DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WEC

A McLaren visszatérne Le Mans-ba

Már több mint húsz év eltelt azóta, hogy a McLaren F1 GTR megnyerte a világ leghíresebb hosszútávú versenyét, a cég vezérigazgatója ismét elvinné Le Mans-ba autóit.

A Ron Dennis és Gordon Murray által megálmodott McLaren F1 a cég legsikeresebb sportautójának bizonyult, s noha számtalan, a száguldó cirkuszból származó technikával szerelték fel, eredetileg nem versenyzésre tervezték. 1995-re mégis elkészült kilenc a McLaren F1 GTR-ből, melyből egyet a japán Kokusai Kaihatsu Racing Le Mans-i győzelemig juttatott. Nos, a McLaren egyik F1-es pilótája, Fernando Alonso gyakran hangoztatja, hogy egyszer indulni szeretne Le Mans-ban, ám egy lehetséges wokingi projektet ősszel még cáfoltak – most viszont maga a cég vezérigazgatója vette fontolóra a 24 óráson való indulást.



„Történelmünk során már nyertünk Le Mans-ban, és a munkám része, hogy meghatározzam, a McLaren hol fog versenyezni a közeljövőben” – nyilatkozta Zak Brown az Autosportnak. „Erősen fontolgatjuk a Le Mans-ba történő visszatérést, személy szerint nagyon szeretném ott látni az autóinkat, de nem csak én vagyok így ezzel.” Az amerikai elmondta, a végső döntés nem az övé, hanem a McLaren Automotive irányítójáé, Mike Flewitté lesz. Brown szerint a legvalószínűbb a GTE-kategóriában történő indulás, de amikor megkérdezték egy esetleges LMP1-es projektről, ezt válaszolta: „Soha ne mondd, hogy soha.”

A vezérigazgató mindazonáltal kihangsúlyozta, egy GTE-program megalkotása is évekbe kerül. A McLaren Automotive nemrég új vezetőt igazolt a különleges műveletekkel foglalkozó részlege élére Dan Walmsley személyében, aki korábban a Strakka Racing vezetőjeként dolgozott, amely LMP2-es autójával vesz részt a Hosszútávú-világbajnokságon. Egyelőre még kérdés, hogy a McLaren GTE-autója házon belül, vagy a McLaren GT-projekt részeként épülne-e meg – utóbbi főnöke támogatást kérne a programhoz az anyavállalattól, mely eltér a jelenleg is futó GT3-as és GT4-es ügyfélprojektektől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: