DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

Robert Kubica az LMP1-ben folytatja

Megvalósul az egykori F1-es lengyel pilóta álma: a WEC teljes szezonjában részt vesz egy prototípussal. Ma nyilvánosságra hozták a világbajnokság és a Le Mans-i 24 órás nevezési listáit.

Csütörtökön tették közzé a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) és a Le Mans-i 24 órás nevezési listáit. Ezek egyik legérdekesebb szereplője a 32 éves Robert Kubica, aki a privát LMP1-es csapat, a ByKolles autóját vezeti a teljes 2017-es idény folyamán.

A Formula-1-es pályafutásának véget vető 2011-es kézsérüléséből felépülve Kubica eleinte a ralizásban próbált szerencsét, évekig a WRC résztvevője volt. Az utóbbi időszakban azonban a hosszútávú versenyekre koncentrált, eleinte a GT géposztályban. Legutóbb idén januárban a dubaji 24 órás versenyen láthattuk egy Mercedesben. Novemberben a WEC újonctesztjén vezette a ByKolles autóját, melyen bebizonyosodott, hogy keze nem akadályozza a prototípussal való versenyzést.



A WEC nevezési listáján összesen 28, a Le Mans-i 24 órásén 60 induló szerepel. A csúcskategóriában, az LMP1-ben mindössze öt állandó indulót találunk: a Porsche és a Toyota két-két autójához csatlakozik a ByKolles versenygépe. Az egynapos versenyen a Toyota egy harmadik autót is elindít, amit a nap korábbi részében jelentettek be.

Fontos kiemelni, hogy egyelőre csak a résztvevő csapatok névsora teljes, a pilótáké nem. Minden nevező egységnek egyetlen pilótát kellett kijelölnie, az ő nevük megtalálható a listán – így szerepel azon Robert Kubica, csapattársainak kiléte azonban még nem ismert.

Az eseményen a 24 órás elindító Grand Marshal személyéről is kiderült: a visszavonuló korábbi világbajnok, Mark Webber lengeti be a rajtzászlót.

A Le Mans-i 24 órás nevezési listája (az első oszlop jelöli a WEC-ben is induló egységeket):

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: