DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WEC

Döntött a WEC: marad az ütközés az FE-vel

Nem sikerült megoldást találni, így ugyanazon a hétvégén kerül sor a hosszútávú-vb nürburgringi és a Formula-E New York-i állomására, ami több versenyzőt is érzékenyen érinthet majd.

Hosszú hetek óta tudni lehet, hogy ütközés van a WEC és a Formula-E versenynaptárjában: a hosszútávú-világbajnokság németországi és az elektromos széria New York-i duplafordulós eseményére ugyancsak a július 16-i hétvégén kerül sor 2016-ban. A probléma ezzel „csupán” annyi, hogy több pilóta érintett mindkét szériában: hogy csak a legfontosabbat említsük, a Formula-E címvédője és az idei szezonnyitót is megnyerő Sebastien Buemi a Toyota színeit is erősíti, de hasonló cipőben jár többek között Lucas di Grassi, Nicolas Prost vagy épp Nick Heidfeld is.

Egy ideig úgy tűnt, megoldást jelenthet a fennálló problémára az, hogy az eredeti tervekkel ellentétben jövőre is Hockenheim, nem pedig a Nürburgring rendezné a Formula-1-es Német Nagydíjat, amely az előzetes versenynaptárban július 30-án szerepel, így a WEC egy héttel későbbre tolhatná a maga versenyét (a Formula-E vezetése már az elején leszögezte, hogy ők logisztikai okokból nem tudnak változtatni – igaz, eredetileg Montrealban vendégeskedett volna a mezőny az ominózus hétvégén).

wec-nurburgring-dppi



Csakhogy a hosszútávú-vb vezetői úgy tudják, még korántsem biztos az F1-es futam időpontja: elképzelhető, hogy előrehozzák július 23-ára a hockenheimi futamot – amely időpontban jelenleg épp a Magyar Nagydíj szerepel –, márpedig semmiképp sem lenne szerencsés, ha két FIA világbajnokság rendezne versenyt ugyanazon a hétvégén ugyanabban az országban.

„A két hétvége egyikén kell lennie: 16-án vagy 23-án” – szögezte le Gerard Neveu, a WEC vezetője a Motorsport.com szakoldalnak nyilatkozva. „Tudjuk, hogy ugyanebben az időszakban rendezik a Formula-1-es Német Nagydíjat, amelynek Hockenheim ad otthont. Mi úgy tudtuk, hogy erre július 23-án fog sor kerülni. Mivel nem kaptunk rá garanciát, hogy az a hétvége szabad lesz, ezért maradtunk a 16-ánál. Meg kellett hoznunk ezt a döntést a Nürburgringgel karöltve, így az ottani versenyünk július 16-án lesz. Nem volt választásunk: a Nürburgring már intézi a beosztását, és már kiadta a pályát a többi hétvégére” – magyarázta Sanghajban a széria főnöke.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Buemi és társai kénytelenek lesznek kihagyni az egyik versenyt: a svájci korábban már közölte, hogy számára a WEC jelenti a prioritást, ezzel azonban jelentősen csökkenhetnek az esélyei a címvédésre a Formula-E-ben, hiszen ráadásul két futamot is rendeznek számukra azon a hétvégén New Yorkban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: