DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WEC

Dobogón nyitott a Toyota Racing Silverstone-ban

A Toyota Racing dobogós helyezéssel zárta a hosszú távú világbajnokság idei első futamát, a kemény versenyt hozó Silverstone-i Hatórást.

A 2014-es világbajnokokra idén keményebb küzdelem várt Silverstone-ban, mint tavaly, amikor kettős győzelemmel zárták a futamot, ugyanakkor idén is mindkét autó az első négyben ért célba.

2015_silverstone_sunday_race_15_resize



Anthony Davidson, Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima 1. számú TS040 HYBRID versenyautója végig a győzelemért harcolt, ám végül a harmadik helyen végzett, mindössze 14,816 másodperccel a hat órán át tartó, kőkemény versenyt megnyerő Audi mögött.

Hasonlóan kiélezett küzdelmet folytatott a 2. számú Toyota (Alex Wurz, Stéphane Sarrazin és Mike Conway), amely a negyedik helyen végzett, és ezzel értékes pontokat szerzett a csapatnak.

A versenyt Sébastien és Alex indította, mindketten akciódús küzdelmet folytattak az Audikkal az első szakaszban. Az első félóra lélegzetvisszafojtva telt: az 1 számú autó a harmadik helyen autózott, míg a 2. számú a hatodikra esett vissza a tülekedésben.

Miután egy baleset következtében az egész pályára érvényes sárga zászlót emeltek fel a pályabírók, ami 80 km/órában maximálta a sebességet, mindkét TS040 HYBRID kigördült a boxutcába tankolni és kereket cserélni. Harminc perccel később ismét előkerült a sárga zászló; ekkor a 2. számú autó legénysége ismét feltankolt, ezzel egészen más stratégiát választva, mint ellenfeleik.

Amikor meglengették a zöld zászlót, Sébastien rossz tapadással küszködött, és visszacsúszott az ötödik helyre. Ugyanakkor a vetélytársakat is balszerencse sújtotta: a 17. számú Porschének és a 8. számú Audinak javításra kellett kiállnia a boxba, és ezzel Sébastien és Alex a harmadik, illetve negyedik helyre lépett előre.

Nem sokkal a táv negyede után Anthony vette át a volánt az 1. számú autóban. Nem sokkal később mindkét Toyotában brit pilóta ült, amikor Mike a 2. számú autóban leváltotta Alexet.

2015_silverstone_sunday_race_13_resize

Anthony elkezdett felzárkózni az élmenőkhöz, és hamarosan ismét kiélezett küzdelem zajlott a dobogós helyekért. A következő kiállásoknál Anthony úgy döntött, ellenfeleivel ellentétben nem cserél kereket, hanem tovább megy a Michelineken, így átvette a vezetést.

Ezen a ponton a két TS040 HYBRID az első két helyen körözött, ám folytatódott a hármas párbaj az Audival és a Porshével. Anthony rövid, de izgalmas párviadal után átadta az első helyet a 7. számú Audinak, míg a Mike féltávnál a negyedik helyen autózott, miután az autója alá beragadt bója hátráltatta őt.

Az eltérő abroncs-stratégia helyesnek bizonyult; mindkét TS040 HYBRID abszolút esélyesként folytatta a küzdelmet, amikor az 1. számú autóban Kazuki ült be Anthony helyére, míg a 2. számú Toyotában Stéphane vette át a kormányt a futam utolsó két órájára.

Erre az időre kialakultak az erőviszonyok; az 1. számú autó a második helyért küzdött a 18. számú Porschéval, míg a 7. rajtszámú Audi bebiztosította elsőségét., a 2. számú TS040 HYBRID pedig a negyedik helyen futott.

Az utolsó órában Sébastien vette át a volánt az 1. számú autóban, míg a másik Toyotában Alex cserélt Stéphane-nal. A kiélezett küzdelem az utolsó méterekig zajlott; Sébastien keményen üldözte a második helyen célba érő, 18. számú Porschét, amely egyre jobban felzárkózott a mezőny éllovasához.

Végül az 1. számú Toyota hajszállal lemaradt, és Sébastient harmadikként intették le. Így Anthony sorban második alkalommal kaphatta meg a Richard Lloyd-díjat, mint a brit autóversenyzők klubjának legjobban teljesítő tagja. Alex kevéssel lemaradva, negyedikként zárta a futamot.

A Toyota Racing három hét múlva, Belgiumban, a május 2-án megrendezésre kerülő Spa-Francorchamps-i Hatóráson lendül ismét akcióba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: