DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
WEC

Száműzték a rajtrácslányokat a WEC-ből – szavazás

Radikális döntést hozott meg az FIA égisze alatt futó Hosszútávú Világbajnokság (WEC) vezetősége, amely száműzte a versenysorozat futamainak rajtrácsáról a grid girlöket, beleértve a Le Mans-i 24 órás versenyt is.

A döntést a motorsport.com információi szerint azzal indokolták, hogy szerintük a lengeöltözetű cicababák látványa rossz üzenetet közvetít a felnövekvő generáció számára, amellyel ők nem kívánnak azonosulni. A nőket ők ugyanis egyenrangú félnek tekintik, akik a motorsportokban is egyre nagyobb szerephez jutnak. Egyre több kiváló hölgyversenyző kap lehetőséget rangos nemzetközi bajnokságokban, erre jó példa lehet Simona de Silvestro, akinek Indy500-as indulását éppen ma jelentette be az Andretti Autosport.

A WEC vezetői szerint itt az ideje lerombolni azokat a sztereotípiákat, amelyek a férfiak felsőbbrendűségét hirdetik, és a nőket egyszerű látványelemként használják fel a versenypályák közelében. „Ha nő vagy, csak legyél szép, tedd közszemlére, amid van és mosolyogj” – ez az az üzenet, amit a sorozat irányítói szerint a lengeöltözetű hölgyemények látványa sugall a felnövekvő nemzedéknek, és szerintük ez ellen tenni kell.

 

Bizonyára sokakat megoszt majd ez a téma, hiszen férfiként nyilvánvalóan mindannyian szerettük, szeretjük a gyönyörű hölgyek látványát a rajtrácsokon, vagy bárhol máshol a világon, de ha mondjuk belegondolunk, hogy a mi lányainkat használnák fel így kirakatbábúként (vagy élesebb megfogalmazással élve: tálalnák fel hústermékként) és tennék közkinccsé szépségüket mindenki számára, akkor nyilván máris egészen máshogyan állnánk hozzá ehhez a kérdéshez. Vagy már az is elég, ha csak a lányaink látják ezt, és azt az üzenetet vonják le belőle, hogy manapság ezt tekintik értéknek, úgyhogy ha én is ilyen leszek, akkor szeretni fognak az emberek, és mindent megkapok ingyen.

Hogy mást ne mondjunk, Carmen Jorda F1-es tesztpilótává való kinevezése is egy aggasztó jele volt annak, hogy vesztébe rohan a világ, hiszen a spanyol versenyzőnőt anno a GP3-ban körönként 3-4 másodperccel verte Kiss Pál Tamás, más kérdés, hogy a magyar pilóta nyilván nem mutatna olyan jól a Lotus bokszában egy rövid sortban…

Talán többen egyetértenek abban, hogy ez valóban nem jó irány, és innen nézve példaértékű a WEC vezetőségének drasztikus lépése. A másik oldalról nézve viszont mi úgy gondoljuk, hogy a rajtrácslányoknak igenis helyük van a versenypályákon, egészen addig, amíg a jó ízlés határait betartva öltöztetik fel őket, anélkül, hogy látványuk bárkit megbotránkoztatna.

Olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk. Ti hogyan látjátok ezt?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: