DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WEC

Le Mans: 2016-ban már 60-an indulhatnak

A szervezők célja, hogy elérjék a bűvös számot, amelyet utoljára hat évtizede sikerült a legendás 24 órás versenyen. Ehhez szükség lesz a bokszutca kibővítésére.

Az utóbbi években már-már hagyománnyá vált, hogy a Le Mans-i 24 óráson összesen 56 egység indulhat a prototípus és GT osztályokban, és küzdhet meg a négy kategória győzelméért. Tartaléklista is van, arra az esetre, hogy ha valaki visszalép, az 56-os létszám megmaradjon. Ennek a korlátozásnak az oka egészen egyszerű: a Le Mans-i pálya bokszutcájában jelenleg 56 garázs található.



Pierre Fillon, a versenyt szervező ACO (Automobile Club de l’Ouest) elnöke arról beszélt, ezekhez jövőre még négyet toldanának hozzá. „Ahhoz, hogy még több bokszot építhessünk a bokszutca végére, szükségünk van a paddock átszervezésére, főleg ott, ahol most a parc fermé található. Ezért kellett várnunk, és négy újat építenünk jövőre, ahelyett, hogy egyet vagy kettőt építettünk volna erre az évre. Amit elmondhatok, 99,9 %-ban biztos, hogy 60 autónk lesz 2016-ban” – magyarázta az Autosport lapnak.

A bokszutca hosszát nem kell növelni ahhoz, hogy az új garázsoknak elegendő helyük legyen. Az ACO nem tervezi, hogy az elkövetkezendő évek során 60-nál többre emelje a résztvevők számát. Ennyi autó utoljára az 50-es évek elején indult a rangos hosszútávú versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: