DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
WEC

Megérkezett a Nissan új LMP1-ese!

A Le Mans-ba visszatérő japán gyártó szokatlan módon mutatatta be orrmotoros prototípusát. Megnevezték egyik versenyzőjüket is, a többiek személye csütörtökön derülhet ki.

Nem gyakran látunk versenyautót ilyen formában debütálni a nyilvánosság előtt: a Nissan GT-R LM NISMO az amerikai Super Bowl szünetének egyik reklámblokkjában jelent meg első alkalommal.



 

„Minden arról szól, milyen gyorsan tudod felszabadítani az energiát – gondoljanak egy rúd dinamitra” – magyarázta a hibrid rendszerekkel megpakolt autó működését a projekt technikai igazgatója, Ben Bowlby. A háromliteres ikerturbós V6-tal felszerelkezett, piros fényezésű autó sokat profitál az elöl elhelyezett motorból, súlypontja ugyanis előrébb található, ami előnyt nyújt tapadás terén. Ugyanebből adódó jellegzetessége, hogy első tengelyén 14 inches gumik találhatók, a hátulsók átmérője azonban csak 9 inch. „Ez a tömeg eloszlása miatt van” – mondta a szakember.

A GT-R LM NISMO már novemberben részt vett első tesztjén Arizonában, a Nissan saját pályáján, azóta kétszer az austini versenypályán is járt. A csapat két autót indít a WEC szezonjában, továbbá egy harmadikat a 24 óráson. Első versenyzőjüket már megnevezték, ő Marc Gené lesz, aki tavaly a tartalékosi posztot töltötte be az Audinál, Le Mans-ban a balesetet szenvedő Loic Duval helyére ugrott be, így része volt a második helyet megszerző egységnek.

A WEC nevezési listáját csütörtökön adják ki, ekkor derülhet fény a többi versenyző személyére. Az LMP2-es Olivier Pla, a GP3-as és Nissan-protezsált Jann Mardenborough és a kísérleti DeltaWing és ZEOD autókat vezető Satoshi Motoyama érkezése várható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: