DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
USA

Robert Wickens az elszántság mintapéldája

Elképesztő kitartással dolgozik a gyógyuláson Robert Wickens, aki tavaly nyáron az IndyCar egyik futamán súlyos gerincsérülést szenvedett el. Célja az, hogy visszatérjen a formulaautós sorozatba.

Tavalyi balesete kis híján az életébe került, ám Robert Wickenst még ez sem tántorítja el attól, hogy újra versenyautóba akarjon ülni. Az IndyCar szezonnyitójának helyszínén ellentmondást nem tűrően kijelentette, célja a sorozatba való visszatérés. A Mercedes egykori DTM-pilótája tavaly igazolt a hírhedten veszélyes formulaautós sorozatba, ahol a szezon tizennegyedik fordulóján, Poconóban szenvedett el szörnyű balesetet, aminek következtében többek között a gerince is megsérült, így újra kell tanulnia járni. Rehabilitációját szociális médián dokumentálja, videóiban töretlen elszántság jellemzi őt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Off to St.Pete! I love trying new things! There was no accessible way onto the jet so we tried waking up the stairs! Got it first try... #teamwork #spinalcordrecovery #SCI #FirestoneGP

Robert Wickens (@robertwickens) által megosztott bejegyzés,

Az elmúlt hónapokban nagyszerűen haladt a felépülése, ma már képes magától felállni és szobabiciklizni, legutóbbi videója tanúsága szerint pedig ugyan segítséggel, de képes lépcsőzni is. „Napról napra egyre jobb vagyok. Olyan érzés, mintha bármilyen kilátás nélkül kellene egy nyílegyenes úton száz kilométert utazni, de keményen dolgozom azon, hogy célba érjek. Az a helyzet a gerincsérülésekkel, hogy nem lehet tudni, mikor jön el az a nap, amikor falba ütközik az ember. Mindenesetre lépésről lépésre haladok előre” – nyilatkozta.

Wickenst minden egyes nap életfilozófiája viszi előre. Azt vallja, hogy minél keményebben dolgozik, annál jobb eredményeket fog produkálni, ez a felfogás pedig korábban még sosem hagyta cserben. „Ha én dolgozok a legkeményebben, akkor senki sem győzhet le. Születésem óta ezt vallom, engem így neveltek. Hétfőtől szombatig napi négy-hat órát foglalkozom ezzel. Kemény munka, így élvezni szoktam a vasárnapokat.”

Ilyen elszántság akkor ébred az emberben, ha van egy kellően nagy célja, amit el szeretne érni az életben. Wickens számára ez nem is lehet más, mint visszatérni az IndyCarba – ha kell, akár kézi vezérlésű autóval is. „Én ehhez értek, gyerekkorom óta ezt akarom csinálni. Körülbelül kilenc éves koromban kijelentettem a szüleimnek, hogy autóversenyző akarok lenni. Ha kell, akkor kézzel vezetem az autót.”

A 29 éves versenyző sokat köszönhet sorstársának, Sam Schmidtnek, aki maga is egy versenyen bénult le 2000-ben. Amikor Wickens elszenvedte a balesetet, Schmidt pontosan tudta, melyik rehabilitációs központba érdemes őt elszállítani, és mely szakembereket kell körülvennie magát a sérültnek. „Nehéz szavakba önteni azt, amit értem tett. Sok dologról még csak nem is tudok, mert az elején olyan állapotban voltam, ami miatt képtelen voltam felfogni.”

A visszatérés még messze van, a versenypályák azonban megvárják őt. Mielőtt bukósisakot húz magára, Wickens előtt áll még egy nagy feladat, a szeptemberi esküvőjén ugyanis szeretne táncolni párjával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: